Pasitrauk, vėžį kelianti „Nutella“, užleisk vietą naujam jaunystę grąžinančiam šokoladui  ()

Britų mokslininkai sukūrė šokoladą, kuris, žadama, sumažins raukšles. Jų teigimu, kasdien suvalgius 7,5 g svorio šio šokolado plytelę, penkiasdešimtmetės oda atjaunėtų vos ne dešimčia metų, rašo britų dienraštis „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors tai skamba per daug gerai, kad būtų tiesa, mokslininkai teigia, kad jų sukurtas kaltės jausmo neskatinantis šokoladas padeda kovoti su raukšlėmis ir glembančia oda. Tokį „grožio šokoladą“ sukūrė vienos Kembridžo universiteto laboratorijos mokslininkai.

Jų teigimu, šis šokoladas padidina moters organizme antioksidantų kiekį ir skatina kraujo apykaitą, todėl oda atjaunėja ir tampa lygesnė. Vos pusaštunto gramo svorio šokolado plytelėje yra tiek antioksidanto astaksantino, kiek porcijoje lašišos filė, ir tiek pat su laisvaisiais radikalais kovoti padedančių kakavos sudėtyje esančių polifenolių, kiek ir 100 g juodojo šokolado.

Šokolado kūrėjai teigia, kad jis gali 50–60 metų amžiaus moters odos būklę pagerinti iki 30–40 metų amžiaus moters odos būklės. Tyrimai parodė, kad keturias savaites kasdien valgant šio šokolado, tiriamų moterų organizme sumažėjo uždegimo požymių bei pagerėjo odos audinių aprūpinimas krauju.

Jauninančio šokolado kūrėjas dr. Ivanas Petiajevas, įkūręs biotechnologijų firma „Lycotec“, sakė: „Mes naudojame tą patį oksidantą, kuris auksinėms žuvelėms suteikia aukso spalvą, o flamingams – rožinę. Klinikinių tyrimų metu pastebėjome, kad odoje mažėja uždegimas bei pagerėja audinių būklė. Mes pagerinome odos fiziologiją. Jį [šokoladą] vartojusios moterys sakė, kad jų odos būklė pagerėjo. Tad matome, kad šis produktas lėtina senėjimą.“ Be to, kadangi šiame šokolade yra tik 38 kalorijos, jį saugu vartoti net diabetikams. Tiesa, eilinėje parduotuvėlėje šio šokolado nerasite.

„Kembridžo grožio šokoladu“ pavadintas produktas bus nuo vasario parduodamas brangiose parduotuvėse, vienoje pakuotėje bus trims savaitėms pakankamo kiekio. Žinoma, ir kainuos jis nemažai, nors gamintojai neatskleidė, kiek konkrečiai. Naujasis šokoladas kitą mėnesį bus pristatytas Londone vyksiančio Pasaulinio inovacijų maisto pramonėje viršūnių susitikime.

Savo ruožtu sveikatos ekspertai naująjį produktą vertina atsargiai. Glazgo universiteto profesorius Naveedas Sattaras sakė, kad norint patvirtinti šokolado kūrėjų teiginius, reikia atlikti išsamesnius klinikinius tyrimus. „Gali būti biologinių priežasčių manyti, kad kai kurios medžiagos gali duoti naudos tam tikriems procesams, siejamiems su senėjimų ir ligomis. Tačiau, kita vertus, vartojant per daug šokolado, suvartojama per daug kalorijų, o tai reiškia nutukimą. Todėl galutinis rezultatas yra neaiškus“, – sakė jis.

O mitybos specialistai iš Londono universitetinio koledžo (UCL) taip pat perspėjo, kad ankstesni tyrimai parodė, kad astaksantinas veikia geriau, jeigu juo veidas tepamas tiesiogiai, o ne gaunamas per virškinimo sistemą.

„Egzistuoja potencialiai tvirta mokslinė bazė, tačiau visas yra labai ankstyvoje stadijoje, – sakė UCL mitybos specialistas dr. George'as Grimble‘as. – Būtina atlikti daugiau klinikinių tyrimų ir nustatyti produkto saugumą. Tačiau astaksantinas turi antioksidacinį poveikį ir yra mažo toksiškumo, todėl teikia daug vilčių. Na, o tamsaus šokolado panaudojimas yra gudrus ėjimas. Kaip mitybos specialistas, aš iš esmės pritariu tamsiam šokoladui.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()