Negi tikrai link to judame - ateities gaiviuosiuose gėrimuose gali nelikti cukraus?  (1)

Europos gaiviųjų gėrimų gamintojai paskelbė, kad dar sparčiau mažins cukraus kiekį savo produktuose. Europos gaiviųjų gėrimų asociacija UNESDA pranešė, kad iki 2020 metų cukraus kiekis gėrimuose sumažės dar 10 procentų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gamintojų žingsnis yra svarbus visai Europos rinkai – daugiau negu 500 milijonų žmonių. Pramonės pajėgos susivienijo, kad dideliu mastu išpildytų vartotojų pageidavimus, susijusius su mitybos pokyčiais.

Įsipareigojimas yra suderintas su Europos Sąjungos valstybėmis narėmis ir Europos Komisija, kuri skatina keisti produktų sudėtį – mažinti cukraus kiekį maisto pramonėje.

Šis pramonės sektorius, kuriame veikia tokie gerai žinomi prekių ženklai kaip „Coca-Cola“, „Pepsi“ ir daugelis kitų, siekdamas ambicingo tikslo, diegs naujoves, peržiūrės sudėtis, naudos mažesnes pakuotes ir skatins vartotojus rinktis mažai kalorijų turinčius arba visai kalorijų neturinčius gėrimus.

Komentuodami bendrą susitarimą bendrovės „Coca-Cola“ verslo padalinių Europoje prezidentai Danielis Sayre‘as ir Nikos Koumettis teigia: „Kaip bendrovė mes visada augome įsiklausydami ir atsižvelgdami į savo vartotojus, suinteresuotąsias šalis ir plačiąją visuomenę. Mes sutinkame, kad per daug cukraus niekam nėra gerai, ir norime suteikti vartotojams geresnę galimybę kontroliuoti cukraus ir kalorijų vartojimą. Mes tikime, kad šie ir kiti mūsų įgyvendinami veiksmai padės daugiau žmonių priimti teisingus sprendimus sau ir savo šeimoms“.

Gaiviųjų gėrimų pramonė susitarė dėl kryptingų pastangų keisti produktų sudėtį ir kurti naujus produktus, panaudojant mažiau kalorijų turinčius ir visai kalorijų neturinčius saldiklius. Gamintojai taip pat įsipareigojo suteikti daugiau galimybių vartotojams pasirinkti mėgstamo gėrimo pakuotės dydį.

Taip pat UNESDA asociacijos narės investuos į gėrimų su sumažintu cukraus kiekiu ar becukrių gėrimų vartojimo skatinimą, aktyviai ragindamos pirkėjus rinktis mažiau kalorijų turinčius ar kalorijų neturinčius produktus.

Produktų vartojimo pokyčiai bus sekami atliekant nepriklausomą trečiosios šalies vykdomą tyrimą. Tyrimo rezultatai bus pateikiami suinteresuotoms šalims.

Cukraus mažinimo iniciatyvas gaiviųjų gėrimų gamintojai tęsia jau kelis dešimtmečius. Pirmoji kampanija prasidėjo 1970 metais, kai buvo pristatyti pirmieji gėrimai be cukraus ir be kalorijų.

2000-2015 metais pramonė 12 procentų sumažino cukraus kiekį gazuotuose ir negazuotuose gėrimuose. Vadinasi, su naujuoju įsipareigojimu permainų tempas bus tris kartus spartesnis, nes cukraus kiekis produktuose sumažės 10 procentų per ateinančius penkerius metus.

„Įsipareigojimas sumažinti cukraus kiekį 10 procentų atspindi didelį pokytį, kurį visi kartu įgyvendinsime. Cukraus mažinimo tempas dar niekada neturėjo tokio pagreičio – tris kartus didesnio negu iki šiol. Pasitelksime platų priemonių spektrą, kad pasiektume užsibrėžtą tikslą. Tikimės, kad mūsų pavyzdžiu paseks ir kiti maisto pramonės sektoriai“, – sako Europos gaiviųjų gėrimų asociacijos UNESDA prezidentas Stanislas de Gramont‘as.

Gaiviųjų gėrimų pramonė yra pirmasis sektorius, kuris priėmė tokio masto įsipareigojimą, paremdamas bendrą ES tikslą sumažinti gyventojų suvartojamo cukraus kiekį. Pramonės atstovai aktyviai dirba kiekvienoje Europos valstybėje su valdžios institucijų atstovais, įgyvendindami sprendimus, kurie geriausiai atitinka skirtingų rinkų vartotojų poreikius.

Apie UNESDA

• UNESDA buvo įkurta 1958 m. Briuselyje. Asociacija atstovauja Europos gaiviųjų gėrimų pramonei. Jos nariais yra Europoje veikiančios bendrovės ir nacionalinės asociacijos. Asociacija yra įvairių prekybos asociacijų narė bei ES Mitybos, fizinio aktyvumo ir sveikatos veiksmų platformos narė-steigėja. Asociacija yra užsiregistravusi ES „Skaidrumo registre“.

Pagrindiniai faktai apie gaiviuosius gėrimus

• Gaivieji gėrimai sudaro mažiau nei 3 procentus europiečio vidutiniškai per dieną suvartojamų kalorijų.

• 2000-2015 m. vidutiniškai kalorijų skaičius šimte mililitrų gėrimo sumažėjo 12 procentų.

• Nuo 2006 m. mažesnių nei 330 mililitrų (standartinė skardinė) pakuočių tiekimas išaugo 150 procentų.

• Dabar galima rinktis iš daugiau nei 30 įvairių vienos porcijos pakuočių.

• 66 procentai pristatomų naujų produktų yra becukriai arba turi mažesnį cukraus kiekį.

• Kalorijų neturintys arba mažai kalorijų turintys gėrimai sudaro daugiau negu 30 procentų parduodamų gėrimų keliose ES rinkose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (1)