Translytės moterys pasipiktino, ką joms tenka patirti Tailando kariuomenėje (Video)  ()

Dvidešimt vienerių metų Kanphitcha Sungsuk atrodo ir rengiasi kaip visos kitos eilinės moterys, tačiau kasmet jai tenka spręsti klausimą dėl privalomojo šaukimo į Tailando kariuomenę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors jai patinka laisvė būti tuo, kuo tik ji nori būti, vis dėlto ji nėra laisva nuo karinės prievolės, nes pagal teisinį apibrėžimą Kanphitcha yra vyras.

Tailandas laikomas homoseksualių ir translyčų asmenų rojumi, vis dėlto dauguma jų skundžiasi, kad yra laikomi antrarūšiais piliečiais. Daugumai jų dideli sunkumai prasideda sulaukus 21 m. – visi tokio amžiaus sulaukę Tailando vyrai gauna šaukimą į kariuomenę.

Kiekvienais metais balandžio mėnesį visi 21 m. sulaukę tailandiečiai vyrai turi arba savanoriškai atitarnauti šešis mėnesius, arba dalyvauti loterijoje – ištraukę juodą bilietą gali eiti namo, o išsitraukusiems raudoną tenka tarnauti kariuomenėje dvejus metus. Išimtis taikoma tik fiziškai ar psichiškai neįgaliems, taip pat translytėms moterims, bet tik jei jos įrodo, kad neapsimetinėja.

Gydytojas nusiveda jas į atskirą kabinetą arba už sienos ir apžiūri, ar jos turi krūtis arba ar joms buvo atlikta lyties keitimo operacija. Asmenys, kuriems buvo atlikti fiziniai pakeitimai, parodantys lyties tapatumo sutrikimą, visam laikui atleidžiami nuo kariuomenės, bet jei lyties tapatumo sutrikimą turinčiam asmeniui nebuvo atlikta operacijų, jis privalo dar dvejus metus kasmet pasirodyti šaukimo punkte, nebent kariuomenės gydytojas pripažįsta to asmens lyties tapatumo sutrikimą.

Žmogaus teisių gynėjai teigia, kad dauguma translyčių moterų jaučia didelį stresą atėjusios į šaukimo punktą, nes jos pakliūna į nejaukią aplinką.

Translytės moterys Tailande dažniausiai matomos televizijoje, grožio konkursuose ir kabaretuose, grožio salonuose ir kosmetikos parduotuvėse. Tačiau joms vis dar neleidžiama pakeisti lyties asmens tapatybės dokumentuose, nepaisant 2015 m. įsigaliojusio įstatymo prieš diskriminaciją lyties pagrindu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(9)
(-4)

Komentarai ()