Paslaptingas šamanų gėrimas „Ajahuaska” sudėtyje turintis stipriausią haliucinogeną pasaulyje: kas nutinka išgėrus ir kur galima pritaikyti medicinoje  (8)

Įvairios po Amazonę išsibarsčiusios gentys ištisus šimtmečius ajahuaską naudojo gydyti kūno ir dvasios negalavimus. Tačiau Vakarų pasaulyje šis gėrimas visą laiką buvo tabu. Ir visai nenuostabu, juk savo sudėtyje jis turi stipriausią haliucinogeną pasaulyje. Vis dėlto, pamažu Vakarų mokslo durys atsidaro ir šiam narkotikui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ajahuaskos gėrimas gaminamas iš svaigiojo kvaitulio (Banisteriospsis caapi) ir kai kurių Psyhotria genties augalų. Jie smulkinami ir verdami, o gautame nuovire gausu nervų sistemą veikiančių medžiagų – alkaloidų: harmalino, harmino, ir dimetiltriptamino (DMT). Pastarasis yra natūraliai egzistuojanti stipriausia žinoma haliucinogeninė medžiaga pasaulyje. Tiesa, DMT, mažesnėmis koncentracijomis randamas daugelyje žinomų augalų ir prarytas jis paprastai nesukelia jokio efekto, nes monoamino oksidazė – virškinamojo trakto fermentas, jį paprasčiausiai inaktyvuoja.

Tačiau šioje vietoje lemtingą vaidmenį suvaidina svaigusis kvaitulys. Jame yra monoamino oksidazės inhibitorių, kurie fermento veiklą blokuoja.

Tokiu būdu, šamaniškos arbatėlės gurkštelėjusio žmogaus po gero pusvalandžio pykinimo ir vėmimo (kartais ir viduriavimo – toks jau neestetiškas pradinis gėrimo poveikis) laukia 4-6 valandas trunkanti ryški, spalvota ir labai stipri kelionė. Ir „labai” čia iš tikrųjų ir reiškia labai.

Ilgus šimtmečius ajahuaska buvo naudojama vietinių indėnų, siekiant pasiekti ekstazę, susijungti su dvasiomis, įvairių ritualų metu ir netgi kaip vidurius laisvinanti priemonė.

Tačiau dabar šis gėrimas vis labiau domina Vakarų pasaulio mokslininkus. Viena tokių – Jordi Riba, dirbanti Beckley/Sant Pau tyrimų iniciatyvoje tiriančioje įvairių narkotikų poveikį ir galimybes pritaikyti juos mediciniais tikslais.

Dabartiniai, tačiau reikia pripažinti gana riboti savo apimtimi tyrimų rezultatai, leidžia teigti, jog gėrimas veikia kaip antidepresantas.

Ir jei tik tyrimų rezultatai bus sėkmingai atkartoti, o tolimesnių mokslinių ieškojimų metu nebus aptikta reikšmingų šalutinių efektų, galimas daiktas, jog ajahuaska arba iš jos išskirtos medžiagos, taps antidepresantu numeris vienas. Nes dabartiniai rezultatai rodo, jog sergantiesiems depresija, teigiamas efektas pasireiškė greičiau, truko ilgiau ir padėjo net tiems žmonėms, kuriems nepadėjo jokie kiti naudoti antidepresantai.

Toliau dar įdomiau: pastebėta, jog šis gėrimas išskirtinai efektyviai padeda kovoti su priklausomybe opiatams arba kokainui. 

Be to, manoma, jog jokie toksiniai reiškiniai ajahuaskai nebūdingi, mat efektas trumpas, o alkaloidai organizme sąlyginai greitai suskaidomi. 

Kaip ten bebūtų, apie veikimo mechanizmus žinoma mažai. Neabejojama tik tuo, jog DMT veikia užpakalinę juostinę smegenų žievę, atsakingą už įvairių išorės dirgiklių suvokimą, bei tampriai siejamą su įvairiomis psichinėmis ligomis, tokiomis kaip: depresija, įvairiomis priklausomybėmis ar potrauminio streso sindromu.

Tačiau išsamesnių studijų kol kas nėra, o apie nepageidaujamuosiuos efektus ir ilgalaikius poveikius nežinoma beveik apskritai nieko. Praeis dar daug laiko kol visa tai bus išsiaiškinta. Tačiau viena aišku – ajahuaska turi potencialo.

Pripažinkime, būtų tikrai paradoksalu, jei priklausomybės narkotikams būtų gydomos stipriausią haliucinogeną savo sudėtyje turinčiu preparatu. Tačiau kita vertus, mokslas pilnas paradoksų, argi ne?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(93)
(7)
(86)

Komentarai (8)