Štai kaip gimsta mitai: paskaičiavo kiek tiksliai žmonių miršta nuo alkoholio ir iš kur politikai gauna kosminius skaičius

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arthuras 2017-06-05 16:46
Aš bandau atkreipti dėmesį į tai, kiek jautriai visuomenė sureagavo į apribojimus (juos smarkiai, smarkiai sutirština), o tai parodo, kokia didelė vertybė alkoholis yra lietuviams. Bandau atkreipti dėmesį į tai, kad alkoholikas - ne tik degradas bomžas. Ir kad saikingą vartojimą visi supranta labai įvairiai. Net patys didžiausiai alkoholikai neretai mano, kad jie vartoja saikingai. Žinau asmenų (kurie tikrai nėra prasigėrę ar degradai), kuriems 6 alaus per vakarą yra visiškai saikingas kiekis. Pavyzdžiui, visi putoja, kad italai, ispanai geria viešai ir vargo nemato. Bet niekas nemini, kad JAV (land of the free!) viešas gėrimas yra labai smarkiai apribotas. Kad ir pvz. pliaže. T.y. noriu pasakyti, kad prieš vertinant kažkurį įstatymą, reikėtų pažiūrėti, kaip yra visame pasaulyje, o ne tik tam tikrose, pasirinktose valstybėse. Ir galų gale - gi ne vaikus iš jūsų ketina atimt...
immortallt 2017-06-05 17:17
6 bokalai alaus kasdien - alkoholizmas, lėtinis. Ir ko tu čia kiši žmones, kurie galbūt į mėnesį 2 alaus išgeria, kur nors prie ežeriuko? Wow, radai kur apribotas viešas gėrimas, ir ką? Kokią išvadą padarei? Kad alkoholikų kiekis priklauso nuo šio draudimo? Nepriklauso, nes alkoholikui giliai dzin, viešai leidžiama gerti, ar ne. Nesugebi suprasti priežasties ir pasekmės. Matai, šumą dabar čia keli didžiausią tu aiškindamas, kaip dabar pagys alkoholikai ir nebeliks alkoholikų, nes aš negalių vokiečių gatvėje, ar Gedimino prospekto lauko kavinėje išgerti bokalo alaus. Pagal tą pačią logiką reikia uždrausti skutimosi peiliukus, peilius, virves, chemikalus, tiltus ir daugiau nei vieno aukšto pastatus be tinklo apačioje, nes taip žudosi žmonės.
Arthuras 2017-06-05 17:26
Išvada tokia, kad tai nėra kažkoks uber crazy sprendimas, kaip bando žurnalistai ir alkoholikai nupiešt. Kad dėl tam tikrų priežasčių, jis buvo priimtas valstybėje, kurioje yra 300 milijonų, įvairios tautybės gyventojų. Aš lygiai tą patį galiu sakyt, kad na ir kas, jog ispanai ar italai geria viešai? Jie problemos neturi, tai ir geria. Mes turim, tai mums reikia galvoti tam tikrus sprendimus, kad alkoholis būtų mažesnė dalis visuomenės gyvenime.
immortallt 2017-06-05 17:34
Ot būtent, kad jie irzlūs, nes jie laikomi nusikaltėliais ir problema. Jie baudžiami už tai, ko jie nepadarė. Būtent dėl to ir atsirado "Laisvė rokenrolui", būtent dėl to ir yra tas vajus. Tavo logika daugmaž tokia: kadangi pedofilai dažniau vyrai, tai vyrams iš vis reikia uždrausti dirbti bet kur, kur gali būti vaikų. Bet tu net pats nesupranti, ką rašai... Tai jei geria viešai ir problemos neturi, tai gal tai nesusiję faktoriai? Bet matau, tau tai nedašyla. Todėl ir linkęs į draudimus. Todėl tau ir prastumti būtų galima įstatymą draudžiantį valdžios kritiką. Po to ir uždraudžiant kitas partijas.
Arthuras 2017-06-05 17:56
turi problemų, jo reikia vengti. Mano pavyzdyje asmenį reikia keisti į visuomenę, kaip vienetą. Garantuoju, tu sakysi, kad visuomenę reikia dalinti (kažkokiu būdu) į saikingai geriančius, ir į daug geriančius. Visų pirma, tai toks skirstymas - yra neįmanomas. Nes niekas tos ribos tarp saikingo ir nesaikingo vartojimo - nenustatys. O visų antra, tai tie, kurie turi problemų - gyvena tarp tų, kurie tos problemos neturi. Jei žmogus bando mesti gerti - ta situacija, kai visi aplinkui (kad ir saikingai) vartoja, apsunkina metimą. Taip pat, jaunimas. Jaunimui, vaikams formuojama nuomonė, kad nueiti pabendrauti su draugais, artimaisiais, pagulėti paplūdimyje - neįmanoma be alkoholio. Kad tai būtinas atributas. O taip - nėra. P.S. būtent todėl narkomanams, norintiems mesti narkotikus, rekomenduojama pakeisti gyvenamąją vietą į tokią, kurioje nėra vartojama.
Niemand 2017-06-05 18:20
Tu bent žinai, ką reiškia alkoholikas, nes pgl tavo kriterijus tokių absoliuti dauguma?.. 6 alaus per vakarą susėdus su draugais kartą du per mėnesį tikrai yra saikingas kiekis, nebent tavo organizmas absoliučiai alkoholio netoleruoja. Bokalas alaus prie pietų vėlgi nieko blogo nedaro.
Evil Goku 2017-06-05 18:27
Ne latrai šių apribojimų nepajus. O visiem "aš geriu saikingai"; "nesu rasistas, bet..." ir panašiems draudimai pasijaus stipriai. Mano nuomone, visuomenės problema yra ne tik chroniški alkoholikai, bet ir tie "aš nesu latras, aš geriu saikingai". Didžioji dauguma Lietuvių nemoka gerti, todėl gėrimo apribojimas yra prasmingas. Jei žmogus nemoka vairuoti, tai jam reikia uždrausti vairuoti. Normaliems žmonėms šie apribojimai reikšmingos įtakos neturės. Jei matai, kad šie ribojimai tave stipriai varžys, reikėtų susimastyti ar kartais nepasireiškia priklausomybės požymiai. O toks "saikingas" vartojimas gali būti ir priežastis, kodėl Lietuvoje gyvenimo sąlygos nėra vienos geriausių, nes prisigerti daug lengviau, nei spręsti problemas.
Arthuras 2017-06-05 18:33
Na, aš tarkim nežinau, kas yra alkoholikas. Gal pateiksi savo alkoholizmo apibrėžimą? Dažnis, kiekis? O šiaip, tai va apie tai aš ir kalbėjau. 3 litrai alaus per vakarą - norma. Saikingas vartojimas, škias. P.S. o jei tų draugų daug?.. Tai tada kiekvieną savaitgalį po tuos 6?..
Niemand 2017-06-05 19:58
Tu durnas ar apsimeti? 3 litrai alaus kartą du per mėnesį - norma, t.y. nesukelia vidutiniam piliečiui jokių reikšmingų problemų nei sveikatai, nei socialinei aplinkai. Jei tu nuo 6 bokalų normalaus alaus (ne biržietiško) prisigeri, tai tik reiškia, kad turi alkoholio netoleranciją (tokia patalogija), ir tai tik tavo asmeninė problema.
Niemand 2017-06-05 20:07
Normaliems (statistiniams, dibantiems nuo 8 iki 17) gal ir ne, niekur nedirbantiems alkoholikams iš vis neturės, o vat dirbantiems nestandartiniu grafiku, mėgstantiems išgerti alaus su vaizdu į jūrą, studentams ir mėgstantiems karšto vyno taurę per kalėdinę mugę - turės, nekritiška, bet nervins ir formuos atitinkamą požiūrį į valstybę. Aš asmeniškai tikrai mielai neatlygintinai nupirksiu studentams alaus ir man vienareikšmiškai pofik tokie debiliški įstatymai.
Evil Goku 2017-06-05 20:19
P.s. Tikrai čia netaikau niekam asmeniškai, nes nei vieno iš jūsų nepažįstu.
immortallt 2017-06-05 20:47
Evil Goku, įdomu terminą pridėjai, saikingas gėrimas proto neprideda. Abstinencija proto tikrai neprideda. Pasižiūrėk Trump'ą, visą pasaulį juokina, o nė lašo negėręs. Net drįsčiau pridėti, kad protą atima. Čia tavo loginė argumentuotė. Taigi, blaivininkus reikia priverstinai bent kartą metuose girdyti. Toliau, tu saikingą vartojimą suplaki su alkoholikais. Tai reiškia, remiantis tavo logine seka, esi žmogžudys, pedofilas ir prievartautojas, nes pilnas kalėjimas sėdintis vyrų, kurie tokie yra. Ir nesvarbu ką pasakyti. Taip pat tu teigi, kad lauko kavinėse žmonės eina prisigerti. Ir kad visi viešumoje išgėrę 0.33 alaus yra alkoholikai. Nu gal nereikia absoliutizmų, net kitu atveju aptveriam tvorą aplink Lietuvą ir pasikviečiam sargybinių. O jei neturi pakankamai proto pats už save atsakyti, tai nueik pas gydytoją ir paprasšyk psichiatrinės ekspertizės, bet nedaryk iš manęs ir kitų šimtų tūkstančių žmonių alkoholikais, kurie nori retkarčiais lauke pasimėgauti bokalu alaus, taure sidro ar vyno. Nes atsiranda tokių pridurkų, kurie tokį žmogų prilygina su vienos bobos diedu, kuris alkoholikas ir reikia jį gydyti, nes anas pasakė, kad jis saikingai geria. Taip pat, kaip 99% sėdinčių kalėjime už prievartavimus, žudmus ir pedofiliją - jie irgi sakė, kad nekalti. O tu kaltas? Ne? Anot tavęs tu meluoji, kalėjiman tave.
Niemand 2017-06-05 21:14
Ir kas iš to? Gėrimas, pridedantis proto, dar neišrastas. Kažkaip įtariu , kad kaip tik tavo nurodytai kategorijai draudimai nepadarys jokio poveikio. Dar turės papildomą argumentą apie valdžią.
Evil Goku 2017-06-05 21:16
Taip, nemažai geriančius vargu ar "atversi", tačiau pats gėrimas nebedus laikoma norma. Nebebus tokių lozungų "mus vienija alus ir pergalės" ir panašių. Viešai geriantys liks tik nusigyvenę žmonės, todėl jaunimui neatrodys kad gėrimas šaunus suaugusių užsiėmimas.
Xdmin 2017-06-05 21:42
Nieko gero su Lietuva nebus, nes net jeigu ir jauni zmones "mokantys googlinti" vis dar bando israsti savo sekmes formule, vietoje to kad kopijuotu lyderius. Kodel Jums negeriantiems atrodo, kad Jusu nuomone yra teisinga? Valstybei reikalingi pinigai, nes mums visada ju truko ir truks, todel mazinti bet kuri pajamu saltini yra absurdiska. Kodel sitas valdzios draudimas uzknisa? Nes tai dar vienas draudimas. Ir jis veikia ne tuos zmones kurie yra problema. Latrai alaus negeria. Rasalas yra ju gerimas. Niekas neskirsto silpno ir stipraus alkoholio, o tai manau yra blogai. Eiti gatveje gurksnojant alaus buteli ir degtines nera tas pats, nors pas mus tai nei vieno nei kito negali daryti. Kodel zmones geria? Niekam neidomu, svarbiausia pataisyti statistika.
Arthuras 2017-06-05 22:34
Retas alkoholikas geba pripažinti sau ir kitiems, kad jis geria per daug ir per dažnai, kad yra priklausomas. Tik kai dugną pramuša. Ir tai ne visi pripažįsta.
vazzy 2017-06-05 22:50
Nežinau kokiose tu parduotuvėse lankais, bet aš pastoviai matau pijokus perkant Cento alų, neįpatingai stiprų, neįpatingais kiekiais, bet vistiek, pastoviai. Niemand, va tame ir blogumas, kad neišeina apibrėžt kiek yra saikingas gėrimas, mokslininkai siūlo iki 1 AV žmogui, tiek išgeręs tu dar ir vairuot gali, viskas čia okey, už tai į giljotiną tavęs nenuves, tačiau yra žmonių, kurie saiką visiškai kitaip įsivaizduoja, būna susitinki ką nors ir sako, ai vakar va čia nedaug, saikingai išgėrėm 0.7 ant dviejų, nes kitą dieną gi į darbą. Kaip nustatyt saikingumo ribą? priimti 1 AV? tada tie kas išgeria 2 bokalus yra alkoholikai ir juos kaip immortal siulo reiktų gydyt. sutiktum būt gydomas? čia nieko asmeniško, tiesiog pamąstymai apie tai, kad reik žvelgt ne tik iš savo varpinės, tačiau suprast, kad visuominė serga ir tik ne latrai, jauni, dirbantys, sėkmingi žmonės irgi serga.
Niemand 2017-06-05 23:01
Nėra tokios ribos, skirtingus žmones alkoholis labai skirtingai veikia, priklauso nuo daug faktorių: masės, kepenų funkcijos ir kt. Teko sutikti tokių, kurie degtinę kaip vandenį geria ir po puslitrio visiškai jokių girtumo požymių. Va pasirodo yra ir tokių, kurie po bokalo alaus prisigeria. Alkoholizmas apskritai su kiekiu nesusijęs, "užkietėję alkoholikai" iš vis geria labai mažai, jiems ir butelio alaus pakanka, tas vadinasi reverse tolerance (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Reverse_tolerance) Vienas procentas populiacijos negali: gerti alkoholio, pieno, valgyti cukraus, riešutų ir pan. Siūlai solidariai viską uždrausti, kad 1 iš 100 nenervinti?
Xdmin 2017-06-05 23:16
Kad ir 1 AV*365. Vieni geria kasdien po biski, kiti retai, bet kiek eina, treti daznai ir kiek eina. Tiesiog, kaip darbe buna sumine laiko apskaita, taip ir cia, kazkokia norma turetu buti laikoma normalia. Rezultatas, statistiskai, priklausys nuo to kas ta riba parinks, ar Veryga ar Susauskas. Ir kaip bus skaiciuojama, nes kaip matome salis kur visi turi aukstaji, bet skaiciuoti nemokam
vazzy 2017-06-05 23:19
Tai kaip nustatyti kas serga? kam reikia pagalbos? kaip immortal taikomas gydymas aka švietimas ir pagalba gali būti naudingi jeigu nežinom kam reikia pagalbos? Suprantu, kad švietimas reikalingas, diskusijos apie tai net nereikia, tačiau reikia tada išsiaiškinti kaip atpažinti tuos kuriem reikia pagalbos.