Ne viskas taip akivaizdu, kaip žmonės mano: kuo genijai iš tikrųjų skiriasi nuo paprastų žmonių?  (1)

Genialiais žmonės laikomi ne dėl to, ką jie galvoja, bet dėl to, kaip galvoja. Paprastas žmogus ir genijus tą patį dalyką mato skirtingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Talentas pataiko į taikinį, į kurį negali pataikyti niekas kitas, o genijus pataiko į taikinį, kurio niekas kitas nemato“, – yra pasakęs Arthuras Schopenhaueris. Akivaizdu, kad genijai suvokia dalykus kitaip nei paprasti žmonės. Tačiau visi galime pamėginti mąstyti ir suvokti kaip genijai, tai tiesiog reikalauja kūrybingumo, rašoma themindsjournal.com.

Štai kelios strategijos, kurias taiko įvairių sričių genijai:

Genijai kuria

Produktyvumas yra svarbiausia genijaus charakteristika. Jie kuria arba gamina daug dalykų, ir nebūtinai visada gerų. Jiems gali daug kartų nepavykti, dažnai jų darbai būna ne tik ne genialūs, bet netgi niekam tikę. Bet jie nenuleidžia rankų, stengiasi toliau ir vieną dieną jų pastangos atsiperka. Puikus pavyzdys yra Thomas Edisonas. Jis atliko daug nepavykusių bandymų, kol galiausiai sukūrė savo garsiąją elektros lemputę.

Mes dažnai bijome, mes bijome, kad mums nepavyks, todėl tenkinamės darydami mažiau, nei galėtume. Mes apribojame savo kūrybiškumą. Leiskite sau klysti. Kuo daugiau kartų bandysite, tuo labiau priartėsite prie genialių dalykų. Nenuleiskite rankų, nes nesėkmės yra natūrali gyvenimo dalis. Parašykite prastą eilėraštį, suplanuokite niekam tikusį verslą, nutapykite nekokį paveikslą – svarbiausia nesustoti, ir tęsti toliau. Kuo daugiau stengsitės, tuo labiau priartėsite prie didžių dalykų.

Genijai problemas nagrinėja iš skirtingų perspektyvų

Kai mums iškyla problema, mes stengiamės rasti patogiausią ir greičiausią sprendimą. Atsisakome bet kokios idėjos, kuri mums atrodo sudėtinga, ir sustabdome mąstymo procesą, kai randame patogų sprendimą. Genijai daro kitaip – jie ir toliau ieško sprendimų.

Net kai jau turi lengvą išeitį, jie išnagrinėja viską iš pagrindų ir apsvarsto kiekvieną galimą problemos sprendimą. Išspręsti problemą mąstant taip pat, kaip mąstėme ją sukūrę ar pastebėję, neįmanoma. Genijai tai suvokia ir bando pažvelgti į problemą iš kito kampo bei pakeisti savo požiūrį į ją.

Genijai vizualiai atvaizduoja savo idėjas

Labai svarbu savo mintis vizualizuoti. Galima žodžiais arba skaičiais, bet jei norite susidaryti platų ir išsamų vaizdą, braižykite diagramas, lenteles ar žemėlapius. Genijai tai supranta ir visada stengiasi vizualiai atvaizduoti savo idėjas erdvėje. Diagramas ar lenteles braižykite ne tam, kad kiti geriau suprastų jūsų idėjas (nors tai padės ir jiems), bet tam, kad jūs patys geriau jas suprastumėt ir įžvelgtumėte gaires.

Genijai įžvelgia ryšį

Mėginant atrasti ryšį tarp dviejų visiškai skirtingų dalykų, galima padaryti didelių išradimų. Rasti įsivaizduojamas linijas, jungiančias dalykus, kurie paprastam žmogui atrodo niekuo nesusiję, įmanoma tik pasitelkus vaizduotę.

Tam, kad įsijungtų kūrybinis mąstymas, mums reikia sugebėti susieti dvi visiškai skirtingas idėjas. Kuo daugiau sugalvosime ir išanalizuosime įvairių galimybių, tuo iškils kūrybingesnių problemos sprendimų.

Genijai mąsto priešingybėmis

„Yra žmonės, kurie žvelgia į dalykus, kokie jie yra, ir klausia „Kodėl?“. Aš svajoju apie dalykus, kurių niekada nebuvo, ir klausiu „Kodėl gi ne?“ – yra pasakęs Robertas F. Kennedy. Fizikas Nielsas Bohras tikėjo, kad žvelgiant į dvi priešingybes, mintys sustoja ir protas pakyla į naują lygmenį.

Išlaisvinkite savo vaizduotę, leiskite savo mintims nukrypti visiškai priešinga kryptimi, nei esate įpratę – taip jums gali atsiverti visiškai nauja perspektyva, iš kurios ko gero pamatysite naujas sąsajas, kurios anksčiau galbūt atrodė neįmanomos. N. Bohras sugebėjo pamatyti šviesą ir kaip dalelę, ir kaip bangą, ir iš šios įžvalgos gimė papildomumo principo koncepcija.

Kai sugebėsime sukontroliuoti savo gebėjimą matyti bendrumą priešingybėse, galime įžvelgti dalykus, kurie paskatins didelį proveržį. Genijai – tai žmonės, kurie žino, kaip galvoti, o ne ką galvoti. Išvardytos strategijos išmokys mus būti kūrybingesniais gyvenime. Jei taikysite šias strategijas, vargu ar per vieną naktį tapsite Einšteinu, bet atversite sau kelią link inovatyvių idėjų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(32)
(6)
(26)

Komentarai (1)