Proveržis kanapių tyrimų srityje: gali atsirasti preparatų, kurie nesukels psichologinės priklausomybės  (9)

Tikriausiai daug kam teko girdėti, jog marihuanoje esanti medžiaga tetrahidrokanabinolis turi terapinių savybių. Šios medžiagos pagrindu jau egzistuoja medicininiai preparatai, skirti pažeistų nervų skausmui mažinti, pykinimui slopinti, apetitui skatinti, lėtinti uždegiminius procesus sergant centrinės nervų sistemos ligomis ir kt. Mokslininkus seniai stebino toks platus vienos molekulės galimybių spektras. Tačiau naujas tyrimas tai paaiškino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, paslaptis slypėjo ne tiek pačioje molekulėje, kiek žmogaus organizme esančiuose receptoriuose.

Tentgenostruktūrine kristalografine baltymų analize mokslininkai išsiaiškino, jog kanabinoidų receptorius CB1 veikia visiškai ne taip kaip buvo manoma.

Anksčiau buvo laikomasi nuostatos, jog šis receptorius tetrahidrokanabinolio molekulę atitinka tarsi raktas spyną. Tačiau dabar paaiškėjo, jog receptorius daug plastiškesnis ir gali reaguoti (ir reaguoja) į daug daugiau skirtingų molekulių.

Prestižiniame žurnale „Nature” publikuotas tyrimas iš pirmo žvilgsnio neatrodo labai reikšmingas. Tačiau iš tiesų tai yra visai nemažas proveržis kanapių tyrimų srityje.

Žinodami receptoriaus struktūrą ir jo sąveiką su molekulėmis, tyrėjai yra vienu žingsniu arčiau galimybės patobulinti rinkoje esančius ir dar atsirasiančius kanabinoidų pagrindu gaminamus vaistus.

Tyrimą atlikusių mokslininkų teigimu, pritaikius šias žinias, ateityje bus galima kurti vaistus, turinčius mažiau šalutinių efektų ir galbūt net pavyktų kurti preparatus nesukeliančius psichologinės priklausomybės.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(3)
(33)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: