Laisvę uodams. Kurių galų Google rengiasi užtvindyti miestus uodais?  ()

Kalifornijos mieste bus išleista 20 mln uodų. Tai gera naujiena.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per artimiausius penkis mėnesius technologijų gigantė į Fresno miesto gatves išleis 20 mln uodų. Ir manoma, gyventojams tai suteiks džiaugsmą ir naudą. Tokiu būdu Kalifornijoje rengiamasi kovoti su vabzdžiais, platinančiais pavojingų ligų virusus, – zika, chikungunya, Dengė karštinę ir geltonąją karštinę. Šios misijos ėmėsi Verily, priklausanti Google motininei kompanijai Alphabet. Tai ne vienintelė technologijų kompanija, nusprendusi imtis tokios „neprofilinės“ veiklos, kaip kova su uodais. Be jos, į karą su vabzdžiais įsijungė Microsoft įkūrėjo Billo Gateso fondas ir startuoliai iš įvairių šalių.

Kuo pavojingi uodai?

Uodai vadinami mirtiniausiais mūsų planetos sutvėrimais. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos statistika, kurią Billas Gatesas išdėliojo į gražų infografiką, nuo uodų įkandimais plintančių ligų (daugiausiai maliarijos), kasmet miršta 725 tūkstančiai žmonių. Bendros šių susirgimų daromos ekonominės žalos vertinimų nėra, tačiau yra skaičiavimai atskirų ligų atvejais – Dengė karštinės, Zika viruso, maliarijos ir kitų. Jas susumavus, žala vertinma dešimtimis milijardų dolerių per metus – o kur dar žemės ūkyje naudojami gyvuliai, irgi sergantys ir gaištantys nuo uodų platinamų infekcijų. Taip uodai virsta problema, į kurią nevalia numoti ranka. Todėl jos imasi ne tik sveikatos apsaugos organizacijos, bet ir stambus verslas, skelbiantis, kad nori pakeisti pasaulį į gera.

Kas su jais kovoja?

Pavyzdžiui, Verily Life Sciences, iki 2015 rugpjūčio buvusi Google X padaliniu ir vadinosi Google Life Sciences, o po reorganizacijos, tapo Alphabet dalimi. Kompanija lygiagrečiai vykdo kelis inovacijų projektus – tai ji kuria kontaktinius lęšius, tikrinančius cukraus lygį diabetikų kraujyje, sudaro nuodugnų sveiko žmogaus portretą, mokosi užkirsti kelią širdies ligai, konstruoja robotus–chirurgus. Ir tai tik kelios užduotys iš sąrašo, kurias Verily ketina išspręsti.

Karas su uodais – dar vienas Verily projektas. Jis vadinasi Debug, jam vadovauja Linus Upson – vienas iš aukščiausių Google vadovų, kuris anksčiau dalyvavo Chrome interneto naršyklės kūrime. Idėjos esmė – apriboti vabzdžių dauginimąsi ir bent iš dalies „pakeisti“ „blogus“ uodus „gerais“. Šis metodas vadinasi Sterile Insect Technique (SIT), jis buvo sukurtas praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje ir nuo tada naudotas vaisinių muselių, mėsmusių, kenkėjų drugelių ir kitų vabzdžių dauginimosi kontroliavimui. Verily naudojamos technikos esmė – laboratorijoje išaugint Aedes aegypti (geltonosios karštinės uodas – rūšis, platinanti žmonėms pavojingas ligas) patinėliai užkrečiami natūralios kilmės uodų bakterijomis – volbachijomis. Bakterijos savo nešiotojus sterilizuoja: užkrėsti uodai galės poruotis su laukinėmis uodų patelėmis, tačiau kiaušinėliai bus negyvybingi. Taip populiacija palaipsniui sumažės. Volbachijos žmonėms nelenkia ir be to, uodų patinėliai nesikandžioja, todėl žmonėms jokių papildomų nepatogumų ši iniciatyva nesukels.

Nuo praėjusio penktadienio specialūs, uodų prikrauti automobiliai važinėja dviejų Fresno rajonų gatvėmis, išleisdami po milijoną vabzdžių 20 savaičių. Tai didžiausias tokio tipo eksperimentas, tačiau panašūs bandymai jau vykdyti Indonezijoje ir Brazilijoje. Kalifornijos valdininkų nuomone, norint kontroliuoti uodų populiaciją, būtina pasiekti, kad „sterilizuotų“ ir laukinių patinėlių santykis būtų 7:1, ir tai truks ne vienus metus.

Verily – ne vienintelė ir ne pirmoji kompanija, paskelbusi karą uodams. Jame aktyviai dalyvauja Billo Gateso ir Melindos Gates fondas, jau dešimt metų įvairiose šalyse realizuojantis kovos su vabzdžiais projektus. Šie projektai labai įvairūs – nuo vabzdžiaėdžių augalų sodinimo, siekiant sumažinti maliarinių uodų populiaciją, iki apyrankės-repelento. Tokioms iniciatyvoms fondas skiria finansavimą iki $100 tūkstančių.

Tuo pat metu Microsoft bando protingus vabzdžių spąstus, kurie atliks tai, ką entomologai įprastai atlieka rankomis, – atpažins ir gaudys konkrečios rūšies uodus, užuot gaudę viską, kas tik skraido: muses, nekenksmingus uodus ir kitus vabzdžius. Spąstai susideda iš kelių dešimčių skyrelių ir prifarširuoti jutikliais ir automatais, pagal sparnų plazdėjimą 85% tikslumu atpažįstančiais ieškomus uodus (pavyzdžiui, Aedes aegypti). Kai tinkamas uodas įskrenda į skyrelį, durelės užsidaro, o kompiuteris įsimena, kokiu metu ir kokiomis sąlygomis (oro temperatūra, drėgmė, vėjo kryptis, greitis) jis buvo sugautas; mašininio mokymosi technologiją naudojantis įrenginys savo darbą kaskart atlieka vis geriau. mokslininkai tikisi, kad šių duomenų analizė ir pačių vabzdžių tyrinėjimas padės užkirsti kelią uodų platinamoms ligoms.

Alphabet projektas nėra vienintelis – uodų skaičiaus mažinimu užsiima ir kitos kompanijos. Kentukio universiteto įkurtas startuolis MosquitoMate bendradarbiaus su Verily ir naudoja tą patį metodą: užkrečia vabzdžius jiems kenksmingomis bakterijomis. Tyrėjai atliko bandymus universiteto miestelyje Kentukyje, Kalifornijoje, Niujorke ir praneša apie daugiau nei 80% sumažėjusią „kandančių uodų“, tai yra patelių, populiaciją.

Britanijos kompanija Oxitec naudoja kitą būdą: ji augina uodus su genų mutacijomis. Tokie vabzdžiai palikuonių susilaukia, tačiau paveldėta mutacija veikia kaip savaiminio susinaikinimo mechanizmas – nauja karta žūsta jauna ir populiacija sumažėja. Oxitec bandė savo technologiją Brazilijoje, Panamoje, Kaimanų salose ir praneša apie uodų populiacijos sumažėjimą 90%. Dabar kompanijos svetainėje rašoma, kad šis metodas leidžiamas ne tik aukščiau paminėtose šalyse, bet ir Prancūzijoje, Singapūre, Indijoje, Malaizijoje, Tailande ir Vietname; preliminariai pritarta naudojimui ir JAV.

Kam to reikia verslui?

Turtingos šalys, konkrečiai JAV, dėl sunkias ligas platinančių uodų neriamauja jau keletą pastarųjų metų. Tyrimai suintensyvėjo, kai 2013 metais Kalifornijoje pirmą kartą užfiksuoti Aedes aegypti uodai. Per pastaruosius 3 metus (nuo tada, kai Susirgimų kontrolės ir profilaktikos centrai pradėjo vykdyti apskaitą) JAV užfiksuoti ~5000 užsikrėtimo zika virusu simptomų atvejų, dažniausiai žmonėms, važiavusiems į šalis, kur yra šio susirgimo rizika (Lotynų Amerika, Azija). Pavojus kyla, nes užsikrėtusiam žmogui įgėlęs uodas gali perduoti virusus kitiems žmonėms. Tad, priežastys, kodėl uodų medžioklė reikalinga gydytojams ir vyriausybei aiškios: vabzdžių platinamos ligos kelia didžiulius nuostolius ekonomikai ir žmonių sveikatai.

Karo su uodais efektyvumą bus galima įvertinti tik po kelių metų. Stambiojo verslo kovoje su vabzdžiais, be abejonės, dar yra ir įvaizdžio dedamoji: ir Alphabet, ir Microsoft, ir Billo bei Mellindos fondas garsėja tuo, kad remia projektus, turinčius visuomeninę reikšmę. Be to, kompanijos iš savo antiuodinių kampanijų tikisi pajamų. Kaip pažymi Reuters, kol kas protingieji Microsoft spąstai tėra prototipai, tačiau vėliau korporacija planuoja juos pardavinėti po keletą šimtų dolerių – maždaug tiek kainuoja tradiciniai uodų spąstai. Analogiški ir Verily Life Sciences planai. Remiantis JAV spaudos pranešimais, kompanija ir šiaip neskursta ir metų pradžioje iš Singapūro investuotojų gavo $800 mln. O ateityje, kaip pareiškė Upsonas, Verily tiksi paversti savo kovos su vabzdžiais technologiją į tikrą verslą – žinoma, jeigu ji veiks.

I. Solomonova
World Press skyriaus redaktorė
republic.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(26)
(4)
(22)

Komentarai ()