Ar kada pagalvojote, kuriems galams reikia plauti rankas prieš valgį, jei vistiek valgote su šakute ar šaukštu? (Video)  (6)

Nuo mažens esame mokomi, kad rankas plauti yra būtina. Ypač prieš sėsdami valgyti visada kruopščiai plauname rankas, tikėdami, kad taip užkertame kelią ligoms. Bet ar tikrai? Skeptikai pastebi, kad rankomis jau seniai nebevalgome, o ir bakterijos mus pasiekia pačiais įvairiausiais būdais. Ar rankų plovimas prieš valgymą tikrai toks svarbus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be abejonės taip. Žmogaus kūnas puikiai apsisaugo nuo bakterijų ir senovėje rankas prieš valgį plaudavo tikrai ne visi. Tiksliau sakant, neplaudavo beveik niekas. Tačiau tuomet žmonės ne taip intensyviai dalinosi bakterijomis tarpusavyje. Dabar mūsų rankos yra kur kas nešvaresnės nei buvo prieš porą šimtų metų. Tačiau rankas plauti reikėtų reguliariai, ne tik prieš valgį.

Mes nuolat kasomės, liečiame savo akis ir burną. Taip pernešame žalingas bakterijas nuo rankų į organizmą, o tai dali sukelti visą eilę ligų. Prieš penkerius metus atliktas tyrimas parodė, kad išmatų bakterijų galima aptikti ant 26 % žmonių rankų. Iš viso ant savo rankų vidutinis žmogus nešioja daugiau nei 10 milijonų bakterijų. Dauguma jų nėra pavojingos – jei ką ir daro, tai tik stiprina mūsų imuninę sistemą. Tačiau tarp jų gali pasitaikyti ir ūmių infekcijų sukėlėjų, kurie į organizmą patenka valgant.

Dažnai teigiama, kad rankas plauti iš tikrųjų yra būtina tik prieš maistą liečiant tiesiogiai. Tačiau nuolat priešais save ir maistą judindami nešvarias rankas dalį bakterijų tiesiog įkvepiame. Taip, nors didžioji dalis su nešvariomis rankomis susijusių problemų pasireiškia virškinimo trakto problemomis, dalis jų yra susijusi ir su kvėpavimo takais.

Kaip taisyklingai nusiplauti rankas?

JTO skaičiuoja, kad taisyklingas rankų plovimas galėtų išgelbėti milijoną gyvybių kasmet. Dauguma šių žmonių miršta nuo viduriavimą sukeliančių infekcijų arba kvėpavimo takų ligų. Tačiau į šį skaičių nėra įtraukta kita statistikos kategorija – antibiotikams atsparių bakterijų plitimas, prie kurio taip pat svariai prisideda nešvarios rankos. Rankų plovimas gali užkirsti kelią maždaug 30 % viduriavimą sukeliančių ligų ir 20 % kvėpavimo takų infekcijų. Pasigavus vieną iš šių sveikatos problemų įprasta griebtis antibiotikų, o tai bakterijoms padeda evoliucionuoti į atsparesnius kenkėjus.

Visgi, reikia surasti balansą tarp perdėto rankų plovimo ir sveikatos. Vaikai užauga žaisdami su purvu ir tai nėra taip blogai. Jų imuninė sistema taip susipažįsta su aplinka, mokosi apsisaugoti nuo skirtingų bakterijų ir sustiprėja. Antibatkerinis muilas tikrai nėra būtinas – tai pripažįsta daugelis gydytojų. Tačiau įprastą muilą naudoti reikia – vien vandens nepakanka.

Mūsų aplinka yra labai nešvari. Juk nevalgote prie nešvaraus stalo kur nors parke? Tai nereikėtų valgyti ir nešvariomis rankomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(8)
(5)

Komentarai (6)