Kaip iš tikro reaguoja rykliai aptikę sužeistą žmogų? Vyras ryklių apsuptyje išsitraukė peilį ir persipjovė riešus, o tai kas nutiko paskui - sukėlė tikrą diskusijų audrą (Video)  ()

Leisti laiką vandenyje yra labai smagu. Ne vienas žmogus svajoja apie balto smėlio paplūdimį kur prie vandenyno. Tačiau yra ir tokių, kurie bijo - o kas jei užpuls ryklys? Vienas naras nusprendė kiek keistu ir ne pačiu maloniausiu būdu sugriauti bent vieną mitą apie ryklius, todėl tiesiog persipjovė sau riešus. Bet ar tai ką nors įrodo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skyleris Thomasas yra profesionalus nardytojas ir aktyvistas, kovojantis už ryklių išsaugojimą. Jis ne kartą girdėjo kvailą faktą, kad rykliai gali iš toli užuosti kraujo lašą. Jis kartojamas ne tik vaidybiniuose, bet ir dokumentiniuose filmuose, jį mėgsta ir mokslo populiarinimo svetainės. Tačiau paprasta tiesa yra ta, kad rykliai užuodžia viską, bet ne viskas juos domina.

Jei gerai pagalvotumėte, vandenynuose yra daugybė kraujo lašų. Vienur plėšrūnai doroja smulkesnius už save gyvūnus, kitur jie susižeidžia patys. Tačiau ne į kiekvieną tokį kvapą rykliai reaguoja. Ypač jei gyvūnas nėra jų įprasto raciono dalis.

Taigi, Thomasas nusprendė susukti trumpą vaizdo klipą su šiurpoku eksperimentu. Apsuptas ryklių jis išsitraukė peilį ir porą kartų persirėžė rau riešą. Kraujuojančia ranka jis mosavo prieš aplink plaukiojančius ryklius, bet jokio jų dėmesio nesulaukė. Kodėl?

Šiurpus eksperimentas video siužete

Thomasas teigia, kad todėl, kad žmonės nėra įprastas ryklių maistas. Vandenyne mes atrodo neįprastai, dažnai su savimi turime kietų nevalgomų daiktų, o ir šiaip kiti gyvūnai yra kur kas maistingesni. Nors rykliai kraują tikrai užuodžia, nuo jo paragauti žmogaus jie tikrai neužsinori - mes tiesiog nesame jų įprasto raciono dalimi. Tai, kad ryklys gali dideliame vandens kiekyje pajusti kraujo lašą yra tik jų jautrumą iliustruojantis faktas, nieko iš esmės nereiškiantis žmonėms.

Tačiau kritikai suskubo pastebėti keletą dalykų. Visų pirma, nežinia kur nardė Thomasas, bet šie rykliai tikriausiai yra šeriami. Mažieji juodapelekiai rykliai vaizdo įraše plaukiojantys aplink Thomasą nėra tokie jau dideli, todėl žmogus jiems yra kiek per didelis kąsnis. Galiausiai, komentaruose pastebima ir tai, kad operatorius tikriausiai vien būdamas ten ir sukiodamasis aplink baidė ryklius nuo kraujuojančios rankos.

Į tai Thomasas turi paprastą atsakymą - jei tik kas pasirūpins kelione, jis be problemų tą patį eksperimentą pakartos ir su didžiaisiais baltaisiais rykliais. Naras yra įsitikinęs, kad ne kraujas vilioja ryklius pulti žmones, o paprasčiausia klaida. Banglentininkai dažnai tiesiog yra panašūs į ruonius. Turint omenyje, kad daug jų po ryklio įkandimo išsigelbėja, rykliai supratę, kad daug maisto iš savo grobio negaus, tiesiog nuplaukia šalin. Palikę ir sužalotus žmones, ir jų kraują.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(54)
(4)
(50)

Komentarai ()