Nustatytos pačios kenksmingiausios profesijos sveikatai: britų ir kanadiečių tyrimas bei stebinančios išvados  ()

Kaip manote, kokia profesija yra pavojingiausia sveikatai? Galima būtų spėti, kad pirmoje vietoje atsidurs teisėsaugos organų atstovai, juk jų darbas susijęs su nuolatine nervine įtampa ir negatyviąja pasaulio dalimi. Pasirodo, esama ir kenksmingesnių profesijų. Tai atskleidė tyrimai, kuriuos atliko Didžiosios Britanijos ir Kanados psichologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Britų psichologai iš Mančesterio universiteto sudarė daugiau kaip pusantro šimto profesijų „streso skalę“. Patiriamo streso lygį jie nustatinėjo pagal infarktų, insultų ir kitų sutrikimų, įskaitant alkoholizmą, dažnumą, taip pat pagal įvairių profesijų atstovų skyrybų ir avarijų skaičių.

Pirmoje britų sudarytos skalės vietoje atsidūrė šachtininkai, jų profesinė rizika siekia 8,3 balo. Po jų – policininkai su 7,7 rizikos balo.

7,5 balo mokslininkai įvertino statybininkų ir žurnalistų profesijų pavojingumą sveikatai. Po jų – aktoriai su 7,2 balo ir politikai bei visuomenės veikėjai su 7 balais.

Gana didelę pastarųjų profesijų riziką sveikatai psichologai paaiškino tuo, kad visų jų atstovai dirba su „publika“, o toks užsiėmimas yra labai varginantis.

Gydytojai „surinko“ 6,8 balo, autobusų vairuotojai – 5,4, diplomatai ir ūkininkai – 4,8.

Ramiausią darbą dirba bibliotekų ir muziejų darbuotojai. Jų streso lygis siekia vos 2,8 balo.

Dar labiau stebinančius rezultatus gavo kanadiečių mokslininkai iš Toronto universiteto, atlikę analogiškus tyrimus. Pagal jų išvadas, sunkiausia sveikatai profesija (bent jau Kanadoje) yra muzikanto.

Psichologai paaiškino, kad muzikantų nervai kenčia nuo nuolatinio skubėjimo, važinėjimo po gastroles, despotiško dirigentų diktato, nesibaigiančių repeticijų. 19 Kanados orkestrų apklausa parodė, kad 82 proc. muzikantų kartkartėmis vartoja raminamuosius vaistus, o 8 proc. jau nebegali be jų apsieiti.

Tačiau ne visi mokslininkai šiuo klausimu sutaria. Stresą tyrinėjęs Robertas Sapolsky mano, kad daugiausia streso patiria oro eismo kontrolieriai.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(21)
(20)
(1)

Komentarai ()