Nepraraskite saiko - kas nutinka perdozavus energinių gėrimų?  ()

Paprastame kavos puodelyje gali būti apie 100 mg kofeino. Šimte gramų energinio gėrimo „Red Bull“ – 30 mg. Bet esama ir kur kas labiau koncentruotų „bombų“. Pavyzdžiui, amerikiečiai gali rizikuoti ragaudami „5-hour energy“ gėrimą, kurio 56 ml talpos buteliuke kofeino yra net 200 mg, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O kas nutiktų, jeigu penkis tokius buteliukus „įšautumėte“ iš karto?

Energijos 25 valandoms, kaip kad galima būtų tikėtis iš paprasčiausių matematinių veiksmų, tikrai nesitikėkite. Bafalo universiteto (JAV) Priklausomybių tyrimo instituto energinių gėrimų specialistė Kathleen Miller pasekmes apibūdina kaip „nieko gero“. Penkiuose tokiuose buteliukuose yra 1000 mg (1 gramas) kofeino – maždaug tiek, kiek dešimtyje puodelių kavos.

„Kofeinas mažomis dozėmis gali būti puikus dalykas. Bet suvartojus jo gramą smarkiai viršijama riba, kuomet kofeinas suteikia budrumo ir apsaugo nuo mieguistumo ir nukeliaujama į nerimo, drebulio ir širdies plakimo sutankėjimo zoną“, – aiškina specialistė.

Tiesa, tikrojo apsinuodijimo kofeinu požymiai pajuntami tik nuo gerokai didesnės dozės. 5 gramai kofeino (arba 50 puodelių kavos) žmogui sukels kur kas pavojingesnius reiškinius, tarp kurių – ir traukuliai, ir haliucinacijos ir galimai mirtis.

2012 m. vienas neatsakingas eksperimentatorius su savo kūnu aprašė, kaip išgėrė iškart 22 „5-hour energy“ buteliukus (4,4 g kofeino). Jis išgyveno, bet nurodė, kad negalėjo užmigti 72 valandas ir negalėjo išmatuoti savo pulso. Bet juokavo, kad galėjo skaityti kitų žmonių mintis.

Nors tokie kraštutinumai nėra dažni, K.Miller pabrėžė, kad kofeinas kai kuriems žmonėms gali būti pavojingas ir mažesnėmis dozėmis. Ypač – mažesnės kūno masės piliečiams ar asmenims, sergantiems širdies ligomis. Pavyzdžiui, 2012 m. mirė 14 metų mergina, kuri, gerdama „Red Bull“ gėrimą, per parą suvartojo 480 mg kofeino. „Nesaikingas kofeino vartojimas ypatingai pavojingas vaikams ir paaugliams, kurių kūno masė nėra didelė“, – sakė K.Miller.

„Vertinant cheminiu požiūriu, kofeinas gali apkvailinti organizmą, kad šis būtų itin budrus net tada, kai labai norite miegoti. Tai yra žalinga jauniems žmonėms, kuriems miegas yra būtinas, o ilgalaikiu periodu toks kūno apgaudinėjimas apskritai nėra naudingas niekam. Ilgą laiką vartojant didelėmis dozėmis kofeinas gali padidinti kraujospūdį, sukelti ilgalaikius miego sutrikimus“, – sakė mokslininkė.

Be to energiniuose gėrimuose esama ir kitų augalinės kilmės junginių, kurie yra vertinami kaip „maisto papildai“ ir teisiškai bei mediciniškai nėra reguliuojami. Ir nors šių junginių dozės nėra didelės, jų poveikis organizmui yra menkai ištirtas, tad negalima būti užtikrintais, kad jie nėra žalingi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()