Nauja mada, kuriai nereikėtų pasiduoti: kodėl visiškai atsisakyti cukraus nėra geras sprendimas (3)
Dar visai neseniai riebalai buvo didžiausias mitybos blogis. Dar anksčiau – druska. O dabar sveikatos ir sveikatinimosi sceną užkariauja becukrė dieta, rašo CNN.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Tokios becukrės dietos propaguotojai ragina žmones atsisakyti cukraus, kitų saldiklių, medaus, klevų sirupo, rafinuotų miltų, pagardų, vaisvandenių, saldumynų ir kai kurių vaisių, pavyzdžiui, bananų. Taip pat rekomenduojama visiškai atsisakyti ar bent jau riboti pieno produktų vartojimą.
Šios dietos propaguotojai visiškai teisingai sako, kad didelis cukraus kiekio vartojimas gresia nutukimu ir antrojo tipo diabetu, širdies ligų ir kai kurių vėžio formų rizika.
Taip, jie teisūs sakydami, kad valgome per daug saldžių produktų. Tačiau tikrai nereikia visiškai atsisakyti cukraus, kad sveikai maitintumėtės. Visiškai atsisakydami cukraus ne ką daugiau padėsime sveikatai, nei kiek įmanoma sumažindami itin perdirbo maisto vartojimą, valgydami daugiau daržovių, gamindami namuose ir tiesiog ribodami suvartojamo pridėtinio cukraus kiekį.
Geriausiu atveju becukrė dieta klaidina ir nustato priverstines taisykles, kurios neparemtos jokiais moksliniais įrodymais. O blogiausiu atveju ši smarkiai ribojanti dieta gali sukeliti žmonėms maisto baimę ir paskatinti nesveiką santykį su maistu.
„Dietos mentalitetas“
Becukrė dieta labai riboja, nes yra leidžiamų produktų sąrašas (kaip visadaliai grūdai, šilauogės ir greipfrutai) ir draudžiamų produktų sąrašas (kaip balta duona, bananai ir razinos). Tokie draudimai galiausiai sukuria dietos mentalitetą ir skatina besilaikančius tokios dietos baimintis, jog netyčia jie suvalgys kažko draudžiamo.
Dėl maisto nerimaujantys žmonės daug dažniau laikosi kokios nors dietos. Jie nerimauja dėl savo svorio bei tam tikrų maistinių medžiagų poveikio jų sveikatai.
Moksliniai tyrimai rodo, kad dietos nėra veiksmingas ilgalaikis sprendimo būdas. Dėl dietų laikymosi laikui bėgant net galima priaugti daugiau svorio. Žmogui laikantis dietos ar kokių nors kitų ribojimų, smegenys tai interpretuoja kaip badą ir skatina kaupti riebalus.
Dietos kelia stresą, o reaguodamas į jį organizmas išskiria streso hormonus, kaip kortizolis, kuris taip pat skatina organizmą kaupti riebalus, ypač pilvo srityje.
Nerimas dėl maisto gali sukelti stresą, nerimą ir depresiją ir yra vienas iš būklės, vadinamos ortoreksija, požymių. Ortoreksija – tai tam tikra būklė, kai nuolat galvojama apie tai, jog reikia maitintis sveikai.
Ortoreksikai labai daug laiko praleidžia galvodami ir nerimaudami dėl maisto, atsisako produktų, kurie esą laikomi negrynais ir nesveikais. Kai kurie ekspertai sako, kad ortoreksija sukelia dar rimtesnių valgymo sutrikimų.
Gerų produktų atsisakymas
Besilaikantiems kai kurių becukrių dietų patariama atsisakyti sveikų maisto produktų ir net atskirų maisto produktų grupių, pavyzdžiui, visų pieno produktų, nors nepateikiama jokių mokslinių įrodymų tam patvirtinti. Tai skatina tam tikrų produktų baimę ir sukuria apribotos mitybos ciklą. Be to, žmogui gali išsivystyti kai kurių maistinių medžiagų trūkumas.
Taip pat tokių dietų propaguotojai ragina tam tikram laikotarpiui atsisakyti vaisių, o vėliau nurodoma pamažu pradėti valgyti brangių sveikų vaisių bei vengti pigesnių nesveikų vaisių, pavyzdžiui, bananų.
Visi vaisiai yra puikus ląstelienos, svarbių vitaminų ir mineralų bei antioksidantų šaltinis. Dvi vaisių porcijų per dieną gali sumažinti riziką susirgti tam tikro tipo vėžiu, antrojo tipo diabetu bei širdies ligomis.
Daugelis besilaikančių becukrių dietų taip pat vengia pieno produktų, kaip pienas, jogurtas ar sūriai, nes manoma, kad juose yra cukraus. Piene esantis natūralus cukrus – laktozė – yra angliavandenis, kurio nereikėtų bijoti. Nepagrįstas pieno produktų atsisakymas gali padidinti osteoporozės riziką, jeigu žmogaus organizmas negauna pakankamo kalcio kiekio iš kitų šaltinių.
Cukraus pakaitalai
Keista, bet daugelyje becukrių patiekalų receptuose nurodoma vartoti cukraus pakaitalus, pavyzdžiui, ryžių sirupą (dėl jame esančio mažo fruktozės kiekio), klevų sirupą (kartais jis leidžiamas, o kartais ne) bei datulių.
Tačiau tai vis tiek yra cukrus ir juose yra tiek pat kalorijų, kaip ir bet kuriame kitame cukruje. Be to, tokios alternatyvos nesuteikia jokios papildomos maistinės vertės, išskyrus tai, kad datulėse gausu ląstelienos, o ryžių sirupą gali vartoti turintieji problemų dėl prasto fruktozės įsisavinimo.
Ką daryti toliau
Valgykite pakankami augalinio maisto, visadalių grūdų, ankštinių. Vaisiai yra jūsų draugai, o ne priešai. Dauguma žmonių veikiausiai galėtų vartoti mažiau cukraus, tačiau nereikia jo visiškai atsisakyti, kad būtumėte sveiki.
Mėgaukitės tuo šokoladiniu pyragu, arba vadinamuoju kartais valgomu maistu. Valgykite pyragą sąmoningai ir mėgaukitės, leisdami smegenims užfiksuoti, jog jį tikrai valgėte. Tuomet jūs patirsite malonumą ir pasitenkinimą ir po valandos vėl nenorėsite to pyrago.
Taip pat labai svarbu nepamiršti, kad sveikata – tai ne tik tam tikras svarstyklių rodomas skaičius. Tai ir mūsų psichinė sveikata ir sveikas santykis su maistu, kurie yra tokie pat svarbūs, kaip ir mūsų fizinė sveikata.