Staiga išaugo lytinis potraukis ir ėmė drebėti rankos? Susirūpinkite skydliauke – 11 požymių, kad jos veikla sutrikusi  (2)

Skydliaukė – tai priekinės kaklo dalies endokrininė liauka. Jos išskiriami hormonai kontroliuoja organizmo medžiagų apykaitą. Tačiau kartais šios liaukos veikla gali sutrikti ir gaminti per daug arba per mažai hormonų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skydliaukės sutrikimų Lietuvoje turi apie 28 proc. gyventojų, arba beveik kas trečias asmuo. Labai svarbu atkreipti dėmesį į kelis esminius simptomus, bylojančius, kad jūsų skydliaukės funkcija sutrikusi. Hipotireozė (hipotiroidizmas, hipotirozė) Naujienų portalas brightside.me rašo, kad tai yra sveikatos būklė, atsirandanti dėl sumažėjusios skydliaukės hormonų gamybos. Jodo trūkumas yra viena dažniausių hipotirozės priežasčių. Šis sutrikimas dažniau pasireiškia moterims nei vyrams.

Simptomai:

Hipotirozė (skydliaukės funkcijos nepakankamumas)

1. Mieguistumas

Skydliaukės liauka gamina hormonus, kurie kontroliuoja tai, kaip kūnas naudoja energiją. Hormonų trūkumas gali sukelti depresiją, vangumą ir mieguistumą.

2. Pakitęs balsas

Ši liauka yra arti gerklų. Tad bet koks skydliaukės funkcijos nepakankamumas gali paveikti gerklas ir balsą.

3. Storėjanti oda, retėjantys antakiai

Kitas požymis, pranešantis apie hipotirozę, yra odos kalcifikacija. Oda tampa storesnė, sausesnė ir pleiskanota. Taip pat tai gali sukelti ir antakių retėjimą.

4. Raumenų ir sąnarių skausmas

Susikaupęs skysčių perteklius – tai labai dažnas hipotirozės simptomas, kuris sukelia raumenų ir sąnarių skausmą.

5. Suprastėjusi klausa

Nors priežastis, kodėl taip nutinka, nėra kol kas aiški, moksliniai tyrimai visgi nustatė ryšį tarp skydliaukės sutrikimų ir klausos suprastėjimo.

6. Sumažėjęs lytinis potraukis

Hipotirozė gali sulėtinti metabolizmą, todėl reprodukcinių organų veikla taip pat sulėtėja. Gaminasi mažiau sekso hormonų, kurie turi įtakos libido.

Hipertiroidizmas (skydliaukės hiperfunkcija)

Tai būklė, kai skydliaukės aktyvumas stipriai padidėja ir ji pradeda gaminti per daug hormonų. Net 2 moterys iš 10 turi šį sutrikimą. Hipertiroidizmą pastebėti gali padėti šie požymiai:

7. Padidėjęs apetitas

Per didelis hormono išsiskyrimas gali sukelti alkio jausmą. Tačiau maisto perteklius nebūtinai padidina kūno svorį, nes greitesnė medžiagų apykaita kompensuoja tai.

8. Dažnas šlapinimasis

Su pagreitėjusia medžiagų apykaita greitėja ir kraujo tekėjimas. Dėl to gaminasi daugiau šlapimo.

9. Padidėjęs troškulys

Kadangi šis sutrikimas sukelia dažnesnį norą šlapintis, organizmas jaučia vandens trūkumą, kurį reikia kompensuoti.

10. Rankų drebulys

Kiekvieno rankos pradeda drebėti, kai yra pakeltos ilgesnį laiką. Kadangi hipertiroidizmas pagreitina beveik visas medžiagų apykaitos funkcijas ir padeda organizmui greitai atlikti kitus veiksmus, sumažėja laiko trukmė, po kurios rankos įprastai esant tam tikroje pozicijoje pradeda drebėti. 

11. Padidėjęs lytinis potraukis

Pagreitėjęs metabolizmas gali padidinti lytinį potraukį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (2)