O kas jei atsisakytume alkoholio? 6 teigiami organizmo pokyčiai, kuriuos greitai pastebėtumėte  (4)

Kad alkoholis yra blogis, žinome nuo vaikystės. Nepaisant to, jo vartojimas nemažėja, nes alkoholis tapo mūsų kultūros dalimi. Juo „aplaistome“ ir pergales, ir nesėkmes, ir džiaugsmus, ir nuobodulį. Šventės ir draugų susitikimai jau sunkiai įsivaizduojami be svaigiųjų gėrimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas atsitiktų, jeigu atsisakytume šio įpročio?

1.Taptume atsparesni stresui ir mėgautumėmės gyvenimu

Alkoholis provokuoja svarbiausio streso hormono – kortizolio – sintezę organizme. Jo kiekis kūne padidėja vidutiniškai 3 procentais po kiekvieno išgerto alkoholio vieneto. Dar daugiau: nusilpsta organizmo sugebėjimas gaminti serotoniną, atsakingą už gerą nuotaiką.

2 .Pagerės atmintis ir koncentracija

Neigiamas spiritinių gėrimų poveikis smegenų zonoms, atsakingoms už atmintį ir dėmesį, seniai įrodytas moksliškai. Tyrimuose dalyvavo įvairaus amžiaus žmonės. Rezultatai parodė, kad reguliarus alkoholio vartojimas nulemia smegenų struktūrų vystymosi atsilikimą maždaug 5–6 metais. Laimei vėl paskatinti smegenis vystytis galima per vienerius visiškos abstinencijos metus.

3. Rečiau sirgsime ir lengviau pakelsime sezonines ligas

Alkoholis pradeda atakuoti imuninę sistemą maždaug po 15–20 minučių. O reguliarus jo vartojimas sumažina baltųjų kraujo kūnelių sugebėjimą daugintis. Pastarieji atsakingi už kovą su virusais ir ligas sukeliančiomis bakterijomis.

4. Pagerės miegas

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad alkoholis padeda užmigti, tačiau žmogaus miego kokybė smarkiai suprastėja. Mokslininkai, tirdami alkoholio poveikį, nustatė akivaizdų akių obuolių judėjimo greičio sumažėjimą gilaus miego fazėje. Be to, buvo pastebėta, kad pasunkėja kvėpavimas (miego apnėja).

5. Išsaugosime kepenų bei širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą

Kepenų cirozė ir riebėjimas yra „profesinės“ alkoholikų arba daug geriančių žmonių ligos. Spiritiniai gėrimai per ilgą laiką paprasčiausiai suardo kepenis. Geriantys žmonės kelis kartus dažniau suserga hipertonija, širdies aritmija ir kraujagyslių ateroskleroze.

6. Pasidarys lengviau palaikyti sportišką kūno formą

Užsiimate sportu ir nevengiate alkoholio? Nuliūdinsime jus. Reguliarus alkoholio vartojimas sumažina augimo hormono sintezę beveik iki kritiško lygio – 70 procentų. O tai yra viena iš svarbiausių medžiagų, atsakingų už raumenų skaidulų regeneraciją po fizinio krūvio ir raumenų masės augimą.

Šaltinis: e-news.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(42)
(13)
(29)

Komentarai (4)