Siaubinga medikų klaida moteriai kainavo koją - prieš eidami valgyti chirurgai šį tą pamiršo  ()

Viena moteris gaus milijoninę kompensaciją dėl siaubingos medikų klaidos, kuri ne tik sukėlė siaubingas kančias, bet ir lėmė kojos amputaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Carolyn Boerste iš Kentukio (JAV) buvo 54 metų, kai jai 2011 metais Luisvilio universitetinėje ligoninėje buvo atlikta vainikinių arterijų šuntavimo operacija, siekiant pagerinti kraujo apykaitą kojose.

Per operaciją netyčia buvo prakirsta vena ir kraujavimą bandyta sustabdyti, panaudojus 45 mm ilgio ir tokio pat pločio kempinę, kuri netyčia buvo palikta moters viduje.

Dabar 62 metų amžiaus C.Boerste per tą laiką, kol jos žarnyne iro kempinė, patyrė kelias virškinamojo trakto komplikacijas.

Kai pagaliau kempinė buvo aptikta ir pašalinta, moteriai skirta reabilitacija. Jos metu kairiajame pacientės kulne atsirado pūslė, dėl kurios ilgainiui teko amputuoti koją.

Tragiškos klaidos, kaip tai pavadino C.Boerste advokatai, prasidėjo po vainikinių arterijų šuntavimo operacijos, atliktos 2011 metų kovą.

Operacijos metu kraujagyslių chirurgas daktaras Marvinas Morrisas netyčia prapjovė inksto veną.

Dėl to susidarė, kaip daktaras M.Morrisas apibūdino, „kraujuota painiava“ ir „krizė“, kurią gydytojai ir slaugytojos stengėsi suvaldyti chirurginėmis kempinėmis, rašoma atvejo aprašymo santraukoje, kurią parašė vienas iš moters advokatų Jamesas „Bo“ Bolusas.

Slaugytojai po operacijos prieš savo pietų pertrauką turėjo suskaičiuoti kempinėles, bet to nepadarė, o tiesiog nuėjo valgyti.

J.Bolusas portalui DailyMail.com pasakojo, kad darbuotojai rimtai nevertino taisyklių ir žiūrėjo į jas tiesiog kaip į gaires.

„Taisyklės nėra gairės. Taisyklės yra tai, ką ligoninė nurodo slaugytojams atlikti.

Ir jie nemanė, kad tai neveiksmingas jų laiko panaudojimas. Šiuo atveju to nebūtų atsitikę, jeigu jie būtų skyrę penkias minutes kempinėms suskaičiuoti“, – neabejojo advokatas.

Nors operacija pagerino kraujotaką C.Boerste kojose, ji dėl medikų klaidos susidūrė su rimtomis komplikacijomis, rašoma atvejo santraukoje.

2015 metais, kai kempinė ėmė irti žarnyne, moterį pradėjo kamuoti virškinamojo trakto problemos, įskaitant sunkų vėmimą.

Daktaras Markas Nunley iš Rytų baptistų ligoninės atlikęs kopiuterinę tomografiją pastebėjo kempinę, bet apie tai nepasakė C.Boerste, o išrašė ją iš ligoninės, sergančią šlapimo takų infekcija, rašoma J.Boluso pateiktoje atvejo aprašymo santraukoje.

C.Boerste šeimos gydytojai daktarei Kim Brumleve iš Šeimos gydymo centro buvo atsiųstas medicininis išrašas, bet ji apie tai, kas sukėlė negalavimus, neinformavo pacientės, tariamai galvodama, kad daktaras M.Nunley apie tai jai jau bus pranešęs, toliau rašoma santraukoje.

2016 metų lapkritį C.Boerste buvo skubiai nuvežta į Rytų baptistų ligoninę dėl skausmų žarnyne. Šįkart gydytojai jai pasakė apie jos kūne paliktą kempinę, kuri pagaliau buvo pašalinta.

Tačiau, kol moteris sveiko po operacijos Pranciškonų sveikatos priežiūros centre, ant jos kairiojo kulno atsirado pūslė.

Kaip rašoma atvejo aprašymo santraukoje, pūslė atsirado todėl, kad sveikatos priežiūros centre nebuvo pakankamai priemonių, kurios padėtų C.Boerste pakilti iš lovos, tad ji turėjo trinti kulną į patalinę, idant pasikeltų.

Dėl kilusių komplikacijų moters kojos nepavyko išgelbėti net atlikus dvi operacijas, tad 2017 metų liepą ji buvo amputuota žemiau kelio.

Atvejo aprašymo santraukoje rašoma, kad ligoninė pasiūlė 500 tūkst. JAV dolerių (448 048,75 Eur) kompensaciją, siekdama užglaistyti konfliktą, ką J.Belosusas pavadino įžeidimu.

Per metus, kol vyko teismas, prisiekusieji pripažino Luisvilio universitetinės ligoninės ir Boerste šeimos daktarės K.Brumleve kaltę.

Daktaras M.Morrisas, prapjovęs veną, devynių prisiekusiųjų buvo pripažintas atsakingu už tai, kas įvyko (trys prisiekusieji to nepripažino), bet daktaro M.Nunley kaltė nepripažinta.

Teismas priteisė atlyginti nukentėjusiajai 9,5 mln. JAV dolerių (8,51 mln. Eur) žalą, įskaitant 550 tūkst. JAV dolerių (492 tūkst. 85 Eur) išlaidas gydymui praeityje ir 875 tūkst. JAV dolerių (784 tūkst. 09 Eur) išlaidas gydymui, kurio prireiks ateityje, bei 8 mln. 75 tūkst. JAV dolerių (7 mln. 235 tūkst. 987,31 Eur) kompensaciją už patirtas fizines ir moralines kančias.

Taip pat prisiekusieji pasiūlė priteisti kaltininkams sumokėti 1 mln. JAV dolerių (90 tūkst. Eurų) baudą.

J.Boluso teigimu, C.Boerste sužinojo iš ekspertės liudininkės, kad jos tikėtina gyvenimo trukmė amputavus koją sutrumpėjo 5 metais.

„Apeliacija užtruktų 2-5 metus. Po galais, ji gali tiek neišgyventi.

Ši moteris iškentė pragarą, kurio nelinkėtumėte blogiausiam priešui ir jie nebus asmeniškai atsakingi už jos kojos praradimą“, – piktinosi advokatas.

Pranešime, atsiųstame DailyMail.com portalui, Luisvilio universitetinės ligoninės atstovai teigė, kad po šios bylos gydymo įstaigoje stengiamasi užtikrinti didesnį saugumą.

„Universitetiniame medicinos centre darbas jau vyksta, kad būtų laikomasi šio nutarimo.

Saugumas visada buvo didžiausias prioritetas ir per aštuonerius metus nuo šio įvykio nuolat stiprinome savo procesus ir vis ieškojome papildomų pagerinimo galimybių“, – teigė ligoninės Viešųjų ryšių skyriaus direktorius Davidas McArthuras.

Parengta pagal DailyMail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()