Jūsų išmanusis telefonas - tikra infekcijų bomba: ką ir kaip reikia daryti, kad teisingai jį nuvalyti ir dezinfekuoti?  ()

Koronaviruso plitimas po Europą ir pasaulį neturi jūsų gąsdinti, tačiau kai kurių atsargumo priemonių reikėtų imtis. Kada paskutinį kartą iš tikrųjų gerai nuvalėte savo telefoną?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įminkite mįslę - draugas, kuris su jumis eina ir į tualetą, ir į virtuvę, glaudžiasi jums prie veido ir miega prie jūsų lovos? Ši nevykusi mįslė turi akivaizdų atsakymą - jūsų telefonas. Nereikia pasiduoti baimėms, tačiau kaip tik dabar yra puiki proga išsiugdyti naują įprotį - reguliariai valykite savo telefoną.

Kodėl? Kam to reikia? Na, visų pirma todėl, kad jūsų telefonas yra šlykštus. 2011 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad šeštadalis išmaniųjų nešioja išmatų daleles. Žmonės kasosi, naudojasi tualetais ir nesiplauna rankų ar tiesiog yra siaubingai nešvarūs. O tada jūs ir jie liečiate tuos pačius paviršius - autobuso turėklus, bankomato mygtukus, reguliuojamų pėsčiųjų perėjų mygtukus, parkomatus ir taip toliau. Kiekvienos įstaigos durų rankena tarp valymų yra nučiupinėjama šimtų ar net tūkstančių žmonių. Mes, žinoma, rankas plauname, bet telefoną neišvengiamai liečiame ne tik su ką tik plautomis rankomis.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras skaičiuoja, kad net 80 % visų infekcijų gali būti platinamos per rankas, o išmanieji telefonai, kuriuos amerikiečiai tikrina vidutiniškai kas 12 minučių, jau seniai tapo mūsų rankų tąsa. Negerai. Paaugliai yra didžiausi murziai pagal šį faktorių. Jiems telefonai yra labai svarbūs, jie dažnai naudojasi viešuoju transportu ir nevertina paprastos higienos svarbos.

Tačiau ką galima padaryti? Na, daugelį telefonų galima valyti dezinfekuojančiomis servetėlėmis. Stiklas, keramika ir metalas nebijo alkoholio. Servetėlė neturėtų leisti skysčiui patekti į telefono vidų, kur jis galėtų apgadinti elektroninius komponentus. Tačiau „Apple“ teigia, kad dezinfekantų ir jokių skysčių apskritai kompanijos telefonams valyti naudoti nereikėtų. Kraštutiniais atvejais galima mikropluošto šluostę sudrėkinti muiluotu vandeniu, bet tada reikėtų būti itin atsargiems. „Motorola“ taip pat pataria naudoti mikropluošto šluostę - reikalui esant, ją galima šiek tiek sudrėkinti. Tuo tarpu „Google Pixel“ telefonus galima valyti ir su šiek tiek muilo. Bet būkime praktiški - štai kaip galite valyti skirtingo atsparumo telefonus:

Atsparius vandeniui: distiliuotu vandeniu atskieskite įprastą rankų dezinfekantą, apipurškite juo telefono paviršių, viską nuvalykite vienkartine medvilnine servetėle ar vatos padeliu. Patartina prieš procedūrą ir po jos nusiplauti rankas, pirštinės irgi nebūtų prasta mintis.

Neatsparius vandeniui: jokio purškimo. Tiesiog lengvai sudrėkinkite vatos padelį dezinfekciniu skysčiu ir nuvalykite visą telefoną. Vėlgi, nusiplaukite rankas.

Kad ir kokį telefoną naudojate, nepamirškite nuvalyti ir jo dėkliuką. Jį galima nuimti ir net nuplauti kriauklėje - įprastai juose nėra jokių elektronikos komponentų, todėl pakaks vandens ir muilo. Telefoną reikėtų valyti išjungtą, be jokių prijungtų laidų, bent kartą per dieną. Tam puikiai tinka grįžimas namo - vos parėję nusiplaukite rankas, dezinfekuokite telefoną ir vėl nusiplaukite rankas.

Vėlgi, nemanykite, kad esate šalti ir bebaimiai, jei į koronaviruso epidemiją žiūrite su abejinga veido išraiška. Telefono bei kitų jūsų kasdienių daiktų higiena yra geras įprotis, nepriklausomai nuo to, kokie virusai gąsdina pasaulį.

(10)
(1)
(9)

Komentarai ()