Ultravioletine spinduliuote paremtos lietuvių kuriamos kaukės idėjai - MITA pripažinimas  ()

Tarp Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) paskelbto konkurso „Life saving–innovations: stop COVID-19“ nugalėtojų - virusus naikinančią kvėpavimo kaukę kurianti komanda UVIRESO, gavusi finansavimą tolimesniam prototipo vystymui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-06-17 Ultravioletine spinduliuote paremtos lietuvių kuriamos kaukės idėjai - MITA pripažinimas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar kovo pabaigoje inžinieriaus Donato Puodžiuko, fizikų Jono Klimantavičiaus ir Dariaus Kančio bei projektų vadovo Adomo Klimanto nuotolinio hakatono metu „Hack the Crisis“ sugalvotas virusus naikinančios kvėpavimo kaukės sprendimas skinasi kelią tolimesniam idėjos vystymui. Komanda siekia ultravioletinių spindulių pagalba sunaikinti iki 99proc. bet kurių oru plintančių virusų, nesukeliant neigiamo poveikio ir efektyviai užkertant kelią viruso plitimui.

Ir nors Lietuva bei kitos Europos šalys gana sėkmingai pažabojo pastarąjį koronavirusą, mokslininkai prognozuoja, jog ateityje panašių protrūkių gali padaugėti, o dėl šiuolaikinio žmonių sąveikavimo su gamta ir dažno keliavimo virusų plitimas bei perdavimas tapo dar spartesnis ir mažiau suvaldomas. Dėl to UVIRESO siekia pristatyti kaukę, kuri būtų puikus ginklas kovojant ne tik su šiuo, tačiau ir bet su kokiu kitu ateityje galinčiu atsirasti virusu.

Į kovo antroje pusėję paskelbtą idėjų konkursą kovai su COVID-19 virusu pakvietusi inovatorius, technologijų kūrėjus, startuolius ir inovatyvias įmones, MITA sulaukė daugiau nei 327 paraiškų. 

“Be galo džiaugiamės patekdami tarp 16 konkurso reikalavimus atitikusių idėjų, gavusių finansavimą iš pagrindinės valstybinės institucijos, atsakingos už inovacijų įgyvendinimą šalyje. Tai mums paskata toliau dirbti su „UVresp 1.0“ prototipo tobulinimu, virusologiniais bei kaukės efektyvumo tyrimais, partnerysčių paieškomis” - dalinasi UVIRESO įmonės vadovas Jonas Klimantavičius.

Idėjos buvo vertinamos pagal inovatyvumą ir išskirtinumą, jų galimą naują pritaikymą, mokslinių rezultatų naudojimą, vartotojų poreikių tenkinimą, naujų vartotojų ir/ar rinkų sukūrimą, technologijos konkurencinį pranašumą, poveikį COVID-19 viruso ir krizės suvaldymui.

„Lietuviai stebina idėjų įvairove, netradiciniais sprendimais ir kūrybiškumu. Džiugu, kad sprendžiant COVID-19 krizę tiek Lietuvos startuoliai, tiek brandus verslas savo veiklą yra linkę perorientuoti ir rinkai pasiūlyti inovatyvių produktų, kurių šiuo metu labiausiai trūksta“, – sako MITA l.e.p. direktorius Gintas Kimtys.

Užsiminus apie tolimesnius UVIRESO ateities planus, Jonas Klimantavičius ribų neapibrėžia: “Mokslinėje literatūroje randame ne vieną efektyvų ultravioletinės spinduliuotės panaudojimą kovoje su virusais, tad turime idėjų ateityje pristatyti ir alternatyvų kvėpavimo kaukei, kurios padėtų neutralizuoti tiek ore, tiek ant paviršių užsilikusias grėsmes.” 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()