Rusija jau kuria nosies lašus vakcinacijai nuo COVID-19 - kaip ji veikia ir kodėl dalis mokslininkų mano, kad tai dar geresnė alternatyva injekcijoms?  (1)

Koronaviruso vakciną „Sputnik V“ ruošiamasi pateikti kita forma – nosies lašų pavidalu. Numatoma, kad šio vaisto tyrimai bus pradėti balandžio mėnesį. Kaip tokia vakcina veikia ir kodėl dalis mokslininkų mano, kad tai gera alternatyva injekcijoms?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Intranazalinę (per nosį vartojamą) vakcinos formą kuria Gamalėjos epidemiologijos ir mikrobiologijos institutas Maskvoje ir bendrovė „Generium“. Pramonės ir prekybos ministras Denisas Manturovas apie tai užsiminė vasario pradžioje interviu „Interfax“ metu: „Klinikiniai tyrimai turi prasidėti balandžio mėnesį, kad vėliau būtų galima pradėti masinę produkto gamybą“, – sakė jis.

Visgi patys preparato kūrėjai laikosi atsitvėrę tylos siena. Sveikatos apsaugos ministerija „Forbes“ teigė, kad „nėra pasirengusi komentuoti“ naujojo Gamalėjos centro tyrimo, nuo komentarų susilaiko ir patys instituto atstovai. Bendrovę „Generium“ valdantis milijardierius Viktoras Kharitoninas kalbėti šia tema taip pat nepanoro.

Su „Generium“ darbu susipažinęs anoniminis šaltinis „Forbes“ teigė, kad intranazalinėje vakcinoje „patys veikimo mechanizmai ir vektoriai – adenovirusinės dalelės yra tokie patys, kaip ir įprastoje„ Sputnik V „ vakcinoje.

„Žinoma, vakcinos injekcija apsaugo nuo infekcijos išsivystymo iki sunkios ligos, sumažina plaučių uždegimo galimybę, tačiau išlieka tikimybė, kad ja paskiepytas asmuo kurį laiką gali likti viruso nešiotoju“, – sakė šaltinis. „Pats žmogus gali net nepastebėti ligos, tačiau kelias dienas bus jos nešiotojas „, – pridūrė jis.

 

Pasak jo, jei vakcina bus švirkščiama per nosį, tada „bus apsaugoti ne tik apatiniai kvėpavimo takai, plaučiai, bet bus suformuota ir pirmoji gynybos linija nuo viruso – gleivinės imunitetas.

Intranazalinė vakcina – anokia naujovė. Ko gero, geriausiai žinomas nosies lašų pavidalo skiepas naudojamas nuo poliomielito apsisaugoti. Numatoma, kad naujoji koronaviruso vakcina bus švirkščiama naudojant purkštuką, o ne švirkštą, bet jos pagrindą sudarys ta pati „Sputnik V“ vakcina.

Toks vakcinos įsisavinimo būdas yra svarbus, nes „jei staiga prireikia pakartotinės vakcinacijos, antroji injekcija į raumenis gali būti ne tokia veiksminga kaip pirmoji, nes be antikūnų prieš koronavirusą, susidarys ir antikūnai prieš patį vektorių – adenovirusą, kuris tiekia antikūnus organizmui. Šie antikūnai gali užkirsti kelią antrai dozei normaliai užkrėsti tikslines ląsteles“, – aiškino „Generium“ kuriamą preparatą išmanantis specialistas.

Antrą dozę atliekant ne injekciniu būdu, o lašinant pro nosį, šios problemos galima išvengti. Naujos „Sputnik V“ vakcinos formos poveikiui ir saugumai ištirti, žinoma, reikės atlikti klinikinius tyrimus. Tiesa, jie nebus tokie ilgi, kaip pirminiai vakcinos bandymai.

 

Specialisto manymu, sukūrus ir išbandžius naująją technologiją, Gamalėjos institutas į vakcinos gamybą įtrauks daugiau gamintojų tam, kad būtų užtikrintas greitas milijonų dozių tiekimas. Pasak jo, tokios formos vakciną būtų patogiau naudoti vaikams: nors jie yra mažiau jautrūs koronaviruso ligai ir daugelis praktiškai neserga, jie gali būti nešiotojai.

Lrytas.lt primena, kad „Sputnik V“ vakcinos gamintojai siekia, kad ją patvirtintų Europos Sąjungoje naudojamus vaistus aprobuojanti Europos vaistų agentūra (EVA). Rusijos sukurto skiepo jau yra įsigijusi Vengrija, betministrė pirmininkė išreiškė poziciją, kad „Sputnik V“ vakcinos Lietuva įsigyti nesvarsto, pasikliaujama Vakaruose pagamintais skiepais.

Savo ruožtu Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai sako, kad rusiškos ir kiniškos vakcinos galėtų būti naudojamos, jei jas patvirtins Europos vaistų agentūra. Daugelis Vakarų šalių rusišką vakciną ilgą laiką vertino skeptiškai, bet nuotaikas iš dalies pakeitė šį mėnesį prestižiniame britų medicinos žurnale „The Lancet“ pasirodė straipsnis, kuriame sakoma, kad vakcinos „Sputnik“ veiksmingumas apsaugant nuo COVID-19 siekia 91,6 procento.

Parengta pagal „Forbes.ru“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (1)