Mokslininkai sunerimę: JAV rytuose masiškai miršta paukščiai - „čia vyksta kažkas neįprasto“  (3)

Šimtai jaunų strazdų, mėlinųjų zylių ir kitų paukščių rytinėje JAV dalyje miršta nuo paslaptingos ligos. Ji gali būti laikoma paukščių epidemija, tačiau, norėdami su ja kovoti, mokslininkai pirmiausia turi rasti priežastį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atmetė visus žinomus variantus

Kol kas mokslininkai atmetė kai kuriuos dažniausiai pasitaikančias paukščių gaišimo priežastis, įskaitant salmoneles ir chlamidijas. Tačiau tikroji priežastis vis dar lieka sunkiai įmenama.

Pirmą kartą apie šią paslaptingą ligą Virdžinijoje, Vašingtone ir Merilande buvo pranešta gegužės mėnesį, tačiau per pastaruosius du mėnesius ji paplito daug plačiau. Laukinių gyvūnų gelbėjimo organizacija, kurios teritorija driekiasi nuo Kentukio iki Delavero ir iki pat Viskonsino, taip pat pastebėjo paukščių ligą.

„Gegužės mėnesį pradėjome suprasti, kad vyksta kažkas neįprasto“, – „Live Science“ sakė Arlingtono gyvūnų gerovės lygos atstovė Chelsea Jones. „Tuo metu susirūpinę savanoriai pradėjo atnešti paukščius, apakusius nuo baltos plutelės, kuri aptraukė jų akių vokus. Daugelis sergančių paukščių buvo sutrikę, mieguisti ir negalėjo skraidyti, o tai rodė, kad liga aukas paveikė neurologiškai. Dauguma nukentėjusių paukščių buvo jauni, dažnai jaunikliai arba šiek tiek vyresni“, – pasakojo C.Jones.

Rekomenduoja laikytis atstumo

„Iki šiol visos išvados buvo prieštaringos arba neįtikinamos“, – sakė Pensilvanijos universiteto Veterinarijos mokyklos toksikologijos docentė Lisa Murphy.

 

Liga siaučia paukščių populiacijose, tačiau šiuo metu nėra įrodymų, kad ši liga gali būti perduodama žmonėms. Vis dėlto atsargumo sumetimais pareigūnai siūlo laikyti naminius gyvūnus atokiau nuo sergančių paukščių.

Šiuo metu USGS ir valstijų agentūros rekomenduoja tose vietovėse, kuriose užfiksuota ši liga, laikytis socialinio atstumo. Lygiai taip pat, kaip ligos sukėlėjai lengvai plinta tarp žmonių baruose, mokyklose ir restoranuose, taip pat galimas greitas ligos perdavimas tarp paukščių, susibūrusių prie lesyklų. Todėl ekspertai rekomenduoja nuimti lesyklas, kol paslaptinga liga praeis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai (3)