Ataskaitą pateikę mokslininkai paskelbė mirties nuosprendį žmonijos veiklai: laukia precendento neturinčios katastrofos  (1)

Svarbi tarptautinė ataskaita apie pasaulio klimato būklę „privalo tapti mirties nuosprendžiu“ anglių, naftos ir dujų pramonei, pirmadienį pareiškė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ir perspėjo, kad iškastinio kuro vartojimas toliau niokoja mūsų planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje daroma išvada, kad 1,5 Celsijaus laipsnio atšilimo riba, nustatyta Paryžiaus klimato sutartimi, bus viršyta jau maždaug 2030 metais – dešimtmečiu anksčiau negu buvo prognozuota vos prieš trejus metus.

A. Guterresas pareiškė, kad IPCC įvertinimas – iki šiol išsamiausia mokslo duomenimis pagrįsta klimato būklės apžvalga – žymi „raudonąjį perspėjimą žmonijai“.

„Ši ataskaita turi paskelbti mirties nuosprendį anglims ir [kitokiam] iškastiniam kurui, kol jis nesunaikino mūsų planetos, – sakoma JT vadovo pranešime. – Šalys taip pat turėtų baigti visą naują iškastinio kuro [telkinių] žvalgymą ir gavybą, taip pat subsidijas iškastiniam kurui perkelti atsinaujinančių šaltinių energijai.“

Pirmoje nuo 2014 metų savo didelėje mokslinėje apžvalgoje IPCC prognozuoja, kad Žemės paviršiaus temperatūra jau maždaug 2030 metais taps 1,5–1,6 laipsnio aukštesnė nei laikotarpiu iki pramonės revoliucijos, kad ir kokia linkme dabar pakryptų į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis.

Iki šio šimtmečio vidurio 1,5 laipsnio riba bus aiškiai viršyta: pagal palankiausią scenarijų 0,1 laipsnio, o pagal nepalankiausią – beveik visu laipsniu.

Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) mokslininkai ataskaitoje tvirtina, kad 1,5 laipsnio Celsijaus temperatūros augimo ribą, nustatytą 2015 m. Paryžiaus klimato kaitos susitarime, žmonija viršys apie 2030 m., jei nebus imtasi papildomų priemonių klimato kaitai stabdyti.

 

Vis dėlto, mokslininkai pabrėžia, kad ši riba bus pasiekta iki 2050 m. nepriklausomai nuo to, kaip sparčiai žmonija mažins iškastinio kuro naudojimą.

Šiuo metu visuotinis atšilimas nuo XIX a. vidurio siekia 1,1 laipsnio Celsijaus. IPCC mokslininkų teigimu, beveik visą šį temperatūros augimą „be abejonės sukėlė žmogaus veikla“.

„Jau kelis dešimtmečius buvo akivaizdu, kad Žemės klimatas kinta, o žmogaus įtaka klimato sistemai yra neginčijama“, – teigė pirmosios IPCC darbo grupės pirmininkė Valerie Masson-Demotte.

Klimato kaitos padarinių, tokių kaip kylantis jūros lygis ir Žemės ledynų tirpsmas, „neįmanoma panaikinti šimtmečius ar net tūkstantmečius“, net jei žmonija drastiškai sumažintų anglies taršą, tvirtino IPCC.

 

Mokslininkai aiškino, kad dėl jau išmestų šiltnamio efektą skatinančių dujų jūros lygis kils dėl temperatūros augimo ir ledynų tirpsmo bei „išliks pakilęs tūkstančius metų“.

Net jei žmonėms pavyktų sustabdyti visuotinį atšilimą ties 1,5 laipsnio Celsijaus, kaip numato Paryžiaus klimato kaitos susitarimas, pasaulis turėtų ruoštis „precedento stebėjimų istorijoje neturinčioms“ katastrofoms – karščio bangoms, liūtims ir sausroms, teigiama ataskaitoje.

„Patirsime įvykius, kurie neturi precedento savo mastu, dažniu, laiku ar vieta“, – teigia IPCC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(3)
(18)

Komentarai (1)