„Blue Origin“ padavė į teismą JAV vyriausybę: kas čia vyksta ir kuo dėta „SpaceX“?  ()

Verslininkui Jeffui Bezosui priklausanti kosmoso bendrovė „Blue Origin“ padavė į teismą JAV vyriausybę dėl pastarosios sprendimo sudaryti didelės vertės sutartį dėl Mėnulio tyrinėjimų su konkurente „SpaceX“, sakoma pirmadienį paskelbtame pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovė pateikė ieškinį JAV Federaliniam ieškinių teismui, „siekdama ištaisyti sutarties sudarymo trūkumus“, teigiama pranešime.

Sutartis dėl modulio „Human Landing System“ (HLS) sukūrimo, kurios vertė yra 2,9 mlrd. JAV dolerių, buvo sudaryta su „SpaceX“, priklausančia J.Bezoso varžovui, milijardieriui Elonui Muskui šių metų balandžio mėnesį.

Tokiam sprendimui paprieštaravo kitos konkurso dalyvės, teigdamos, kad NASA privalėjo pasirinkti kelias rangoves ir kad vertinimo procesas buvo nesąžiningas.

„Esame tvirtai įsitikinę, kad šiame pirkime nustatytos problemos ir jo rezultatai turi būti sprendžiami siekiant atkurti sąžiningumą, sukurti konkurenciją ir užtikrinti saugų amerikiečių grįžimą į Mėnulį“, – pareiškė „Blue Origin“.

Nuo tada, kai paaiškėjo, jog sutartis sudaryta su „SpaceX“, „Blue Origin“ ėmėsi lobistinės veiklos siekdama, kad sprendimas būtų pakeistas. Ji pateikė protestą Vyriausybės atskaitomybės biurui, tačiau liepos mėnesį pastarasis patvirtino NASA sprendimą.

NASA pirmadienį pareiškė, kad jai buvo pranešta apie „Blue Origin“ ieškinį ir ji dar kartą viską peržiūri.

„Su savo partneriais vyksime į Mėnulį ir ten pasiliksime, kad galėtume atlikti mokslinius tyrimus, kurti naujas technologijas ir sukurti gerai apmokamas darbo vietas, kad būtų daugiau naudos, ir ruoštumėmės siųsti astronautus į Marsą“, – sakoma pareiškime.

 

NASA vykdo programą „Artemis“, kurios tikslas – iki šio dešimtmečio vidurio sugrąžinti į Mėnulį JAV astronautus ir įrengti orbitinę stotį, skriesiančią aplink Žemės gamtinį palydovą. Ši programa turėtų padėti pasirengti potencialiam žmonių skrydžiui į Marsą 4-ajame dešimtmetyje.

E.Musko bendrovė, įkurta 2002 metais, šiuo metu yra pirmaujanti NASA privataus sektoriaus partnerė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()