Kaip atsirado Juodoji jūra ir iš kur kilo jos pavadinimas – patyrė milžiniško masto katastrofą, kuri galėjo įkvėpti vieną seniausių pasaulio mitų (Foto, Video)  ()

Juodoji jūra skalauja Turkijos, Bulgarijos, Rumunijos, Ukrainos, Rusijos ir Gruzijos krantus. Juodoji jūra užima 436 400 km² - ji yra didesnė už Baltijos jūrą (377 000 km²). Bet kaip atsirado Juodoji jūra, kokią ekologinę katastrofą ji išgyveno ir iš kur kilo jos pavadinimas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl Juodoji jūra?

Daugelis mano, kad jūros pavadinimas yra susijęs su vandens spalva esant blogam orui. Toks paviršutiniškas paaiškinimas atrodo logiškas, tačiau tyrėjai pavadinimo kilmę aiškina sudėtingiau.

Istoriniais duomenimis, nuo VI amžiaus pr. Kr. iki XV a. jūra buvo vadinama „nesvetinga“. Tuo metu graikai nuolat žiūrėjo į Kaukazo Juodosios jūros pakrantę. Regionas buvo patrauklus, tačiau nepavyko užmegzti taikių ryšių su gyventojais – čerkesų ir abchazų protėviais.

Vietinės tautos karingai pasitiko jūrininkus, kurie savo ruožtu patyrė didelių navigacijos problemų. Tada užkariautojai jūrą pavadino Pontus Aksinskiu (senovės graikų Πόντος Ἄξενος – „Nesvetinga jūra“).

Viskas pasikeitė, kai kolonistams pavyko užmegzti ryšius, išplėtoti teritoriją ir sukurti savo miestus-valstybes. Jūra akimirksniu tapo Pontus Euksinsus (gr. Πόντος Εὔξενος), tai yra, Svetingoji jūra.

Ir jūra, ir vietiniai gyventojai, kurie žinojo aukso vilnos mitą, netikėtai pradėjo atrodyti kaip argonautų palikuonys, taigi ir graikams gimininga tauta, todėl jie buvo svetingai priimti.

 

Viduramžiais, X-XIV a., čia vis aktyviau pradėjo skverbtis Rusijos navigatoriai, prekiaujantys su galingąja Bizantija. Šiuo laikotarpiu jūros pavadinimas pasirodo senosios rusų, arabų ir vakarų šaltiniuose. XV amžiuje, po Osmanų smūgių, Bizantija žlugo, o Osmanų imperija aktyviai kolonizavo Kaukazo pakrantes.

Būtent tada atsirado šiuolaikinis Juodosios jūros pavadinimas. Faktas yra tas, kad daugelis Azijos tautų priėmė pagrindinių pasaulio krypčių spalvų žymėjimą. Ant senojo „kompaso“ šiaurė buvo nurodyta juoda spalva (vakarai – balta, rytai – žalia arba šviesiai mėlyna, pietūs – raudona).

Gana logiška, kad turkai jūrą vadino Kara-Deniz (juoda), o senovės gentys, kurios kalbėjo iraniečių kalbomis - Akhshaena (tamsioji). Beje, dėl tos pačios priežasties Raudonoji jūra gavo dabartinį pavadinimą.

Kaip atsirado Juodoji jūra?

Juodosios jūros kilmė glaudžiai susijusi su šiuo metu priimta plokščių tektonikos samprata. Didžiulis vandenynas Tethys beveik milijardą metų dalijo Gondvaną (visų dabartinių pietinių žemynų „motiną“) ir Lauraziją (atitinkamai visus dabartinius šiaurinius žemynus).

 

Tačiau dėl naujo litosferos plokščių judėjimo vektoriaus šie senovės žemynai pradėjo irti. Maždaug prieš 66 milijonus metų didžiulė Afrikos litosferos plokštė pradėjo dreifuoti į šiaurę, link Eurazijos. Pakeliui telkšojo vandenynas Tethys. Vandens paviršius buvo įspraustas tarp dviejų plokščių, kurios dreifavo viena į kitą, todėl senovės vandenynas palaipsniui siaurėjo. Galų gale dvi plokštės susidūrė, o prieš 5–14 milijonų metų Tethys dingo.

Iš jo liko tik palyginti nedidelės ir silpnai susijusios su Atlanto vandenyno reliktininės jūros, dabar žinomomis kaip Viduržemio, Juodoji, Kaspijos jūra ir praktiškai išnykęs Aralas. Beje, didžiausiuose šių jūrų gyliuose iki šių dienų galima rasti to paties Tethys vandenyno dugno atkarpas. Taigi Juodoji jūra iškilo maždaug prieš 14 milijonų metų.

Mokslininkai puikiai žino, kad Pasaulio vandenyno lygis yra nestabilus dėl giluminių procesų Žemės mantijoje. Regresijos (Pasaulio vandenyno lygio kritimas) ir transgresija (lygio kilimas) nuolat kaitaliojasi. Ir šie procesai atsispindėjo radikaliausiu būdu Juodosios jūros istorijoje. Ji nuolat keitė savo konfigūraciją ir plotą, dažnai jungdamasi su Kaspijos jūra, Kaukazą paversdama salų archipelagu.

 

O pleistoceno (vadinamojo ledynmečio) pabaigoje prieš 20 tūkstančių metų buvo galingiausio Pasaulio vandenyno regreso pikas. Juodosios jūros lygis nuo dabartinio nukrito 150 metrų, šiuolaikinės pakrantės riba atsitraukė devyniais kilometrais. Bosforo sąsiaurio vietoje susiformavo sąsmauka, jūra buvo atkirsta nuo vandenyno. Bet upės, įtekančios į jūrą, niekur nedingo! Dėl to per kelis tūkstantmečius jūra buvo taip gėlinama, kad virto didžiausiu Novoevksinskoe planetos ežeru. Susiformavo turtingiausia gėlavandenė fauna. Tačiau tai truko neilgai.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(90)
(7)
(83)

Komentarai ()