Svarbiausia diena korėjiečių gyvenime, dėl kurios sustoja visa šalis – sustabdomas eismas ir net nutupdomi lėktuvai (Foto, Video)  (4)

Kiekvienais metais, lapkritį, šimtams tūkstančių korėjiečių išaušta svarbiausia jų gyvenime diena. Ta proga sustoja visa šalis – tam nutupdomi net lėktuvai. Taigi, kas tądien Korėjoje vyksta tokio svarbaus?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-12-27 Svarbiausia diena korėjiečių gyvenime, dėl kurios sustoja visa šalis – sustabdomas eismas ir net nutupdomi lėktuvai (Foto, Video)  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tą dieną daugiau nei pusė milijono vidurinių mokyklų moksleivių visoje Pietų Korėjoje atlieka savo gyvenimo egzaminą – liūdnai pagarsėjusį Suneung arba CSAT (kolegijos mokinių gebėjimų testą).

Tai varginanti aštuonių valandų trukmės egzaminų sesija, kurios metu mokiniai tikrinami korėjiečių ir anglų kalbos, matematikos, socialinių mokslų, istorijos ir gamtos mokslų klausimais.

Tai vienintelis svarbiausias išbandymas, kurį bet kuris Korėjos studentas kada nors laiko savo gyvenime. Nuo to, kaip jie tą dieną išlaikys testą, priklauso, į kurį universitetą studentas įstos, o tai savo ruožtu turi įtakos jų darbo perspektyvoms, pajamoms, gyvenamajai vietai ir net santuokai.

 

Tai toks kritinis egzaminas, kad valdžia stengiasi, kad studentams diena būtų kuo lengvesnė. Tą vienintelę dieną egzaminas tampa visos tautos prioritetu.

Egzamino dieną darbas prasideda valanda vėliau, siekiant pavėlinti piko valandą, kad gatvės mokiniams, vykstantiems į egzaminą, būtų tuščios. Kartais policijos pareigūnai palydi studentus į egzaminų centrus. Parduotuvės, bankai ir net birža atsidaro vėliau. Orlaivių lėktuvai testo metu nutupdomi, kad šalia oro uosto egzaminus laikantiems mokiniams netrukdytų kylančių ir besileidžiančių lėktuvų keliamas triukšmas. Visa šalis sustoja.

Minios žmonių, dažnai jaunesni klasės draugai, mokytojai ir draugai, einantys į egzaminų centrą, dainuoja ir skanduoja, o egzaminuojamiesiems siūlo šokoladinius saldainius ir sėkmės žetonus. Nervingi tėvai renkasi šventyklose ir bažnyčiose, gniaužia savo vaikų nuotraukas ir meldžiasi už jų sėkmę.

 

Korėjoje patiriamas toks didelis socialinis spaudimas lankyti geriausius koledžus, kad daugelis studentų testą laiko kelis kartus, o tai jau savaime yra gėdos priežastis, nes rodo, kad studentas nėra pakankamai protingas.

Spaudimas gerai atlikti CSAT sukelia bauginantį stresą ir depresiją tarp studentų. Nesugebėjimas atitikti savo, o kartais ir tėvų lūkesčių, dažnai priveda mokinius prie savižudybių.

Pasiruošimas egzaminui yra „visą gyvenimą trunkantis darbas“.

„Nuo 18 iki 22 valandos turime popamokines studijų sesijas. Mes peržiūrime, ką išmokome tą dieną, ir tiriame, ką išmoksime kitą dieną. Savaitgaliais kai kurie iš mūsų mokosi. Kai kurie žmonės lanko penkis ar šešis užsiėmimus. Vyriausybė priėmė įstatymą, kad studijų centrai turėtų užsidaryti iki 22 val., tačiau kai kurie vis tiek pažeidžia įstatymus ir rakina duris po 22 val. – parengiamieji kursai universitete vyksta iki 2 val.“,  – pasakoja viena iš abiturienčių Lee Yeon-soo.

 

„Jaučiu, kad korėjiečiai serga „užimtumo“ liga. Studentai visą laiką užsiėmę mokymusi. Jie neturi gyvenimo toli nuo studijų. Mokyklos tapo kalėjimu. Manau, kad tai yra būdinga korėjiečiams. Tai tinka ir dirbantiems suaugusiems“, – apgailestauja ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(78)
(17)
(61)

Komentarai (4)