Siūlo naujos rūšies vakciną nuo COVID-19: kas yra nanokūnų vakcina?  (2)

Šiuo metu plačiai naudojamoms iRNR vakcinoms nuo COVID-19 reikia šaldytuvų ir sudėtingų gamybos technologijų – todėl jas sunku gaminti ir platinti, ypač mažiau išsivysčiusiose šalyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet Bostono vaikų ligoninės tyrėjai naujame žurnalo PNAS numeryje rašo apie naujo tipo vakciną, kurią potencialiai būtų daug lengviau pagaminti ir jai nereikėtų tokių šaldymo pajėgumų.

Tyrėjai, vadovaujami dr. Hidde Ploegho, dr. Novalios Pishesha ir dr. Thibaulto Harmando mano, kad jų technologija gali padėti užpildyti pasaulines vakcinacijos spragas ir kad tą pačią technologiją būtų galima pritaikyti vakcinoms nuo kitų ligų – ne tik COVID-19.

Pelėms vakcina sukėlė stiprų imuninį atsaką prieš SARS-CoV-2 ir jo atmainas. Vakciną pavyko sėkmingai užšaldyti ir vėliau atkurti neprarandant veiksmingumo. Bandymų metu kambario temperatūroje ji išliko stabili ir veiksminga mažiausiai septynias dienas.

Ir skirtingai nuo dabartinių COVID-19 vakcinų, naujoji vakcina yra visiškai baltyminė, todėl ją lengva gaminti daugelyje gamyklų. Ją sudaro du komponentai: iš alpakų išgauti antikūnai, vadinamieji nanokūnai – ir viruso baltymo smaigalio dalis, kuri jungiasi prie žmogaus ląstelių receptorių.

„Mes taip pat galėtume prijungti visą smaigalio baltymą arba kitas viruso dalis, – pažymi N.Pishesha. – Be to, galime greitai ir lengvai pakeisti vakciną kitiems SARS-CoV-2 variantams“.

Antigenus pateikiančių ląstelių nukreipimas

Pagrindine šios vakcinos technologijos ašimi yra nanokūnai. Jie specialiai sukurti taip, kad nukreiptų antigenus pateikiančias ląsteles (svarbiausias imuninės sistemos ląsteles) į II klasės pagrindinio audinių suderinamumo komplekso (MHC) antigenus, esančius ląstelių paviršiuje. Tokiu būdu vakcinos pagrindinė dalis – šiuo atveju smaigalio baltymo segmentas – patenka tiesiai į tas ląsteles, kurios jį „parodo“ kitoms imuninėms ląstelėms, kas sukelia platesnį imuninį atsaką.

 

Dabartinės COVID-19 vakcinos stimuliuoja smaigalio baltymo gamybą toje kūno vietoje, į kurią jos įšvirkščiamos – ir, kaip manoma, netiesiogiai stimuliuoja antigeną pateikiančias ląsteles, aiškina H.Ploeghas.

„Tačiau atsisakius tarpininko ir tiesiogiai kreipiantis į antigeną pateikiančias ląsteles, tai būtų daug veiksmingiau“, – sako jis.

Atliekant eksperimentus su pelėmis, vakcina sukėlė stiprų humoralinį imunitetą prieš SARS-CoV-2, sukurdama didelį antikūnų prieš smaigalio baltymo fragmentą kiekį. Ji taip pat sukėlė stiprų ląstelinį imunitetą, stimuliuodama T ląsteles, kurios sutelkia kitas imuninės apsaugos priemones.

Gamybos privalumai

Kadangi vakcina yra baltyminė, o ne naudojanti informacinę RNR, kaip „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“ atveju, dideliais kiekiais ją daug lengviau gaminti.

 

„Mums nereikia daugybės įmantrių technologijų ir patirties, kurių reikia gaminant iRNR vakcinas, – sako T.Harmandas. – Šiuo metu COVID-19 vakcinos gamybai trukdo kvalifikuotų darbuotojų trūkumas, tuo tarpu biofarmacijos pramonė turi daug patirties gaminant baltyminius vaistus dideliu mastu“.

Taip būtų galima vakciną gaminti daugelyje pasaulio vietų – netoli ten, kur ji ir būtų naudojama. Komanda užpatentavo savo technologiją ir dabar tikisi, kad biotechnologijų ar farmacijos bendrovės imsis tolesnių bandymų, o galiausiai – klinikinių tyrimų.

„Gali būti, kad pirminė paraiška bus ne COVID-19, o kam nors kitam, – sako H.Ploeghas. – Šis tyrimas buvo koncepcijos įrodymas, kad mūsų baltymais pagrįstas metodas veikia, ir veikia gerai“.

Parengta pagal „SciTechDaily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai (2)