Genetinis tyrimas rodo: sifilis atsinaujino pasauliniu mastu  ()

Atlikus išsamiausią iki šiol atliktą sifilio genominį tyrimą, nustatyta, kad ši liga pastaruoju metu atsinaujino visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sparčiai plintanti liga

„Wellcome Sanger“ instituto, Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūros, Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos mokslininkai ir jų bendradarbiai nustatė, kad 14 šalių sifilio mėginiai yra beveik identiški, o tai rodo, kad per pastaruosius 20 metų liga ypač paplito tarptautiniu mastu, praneša „Technology“.

Tyrime, paskelbtame žurnale „Nature Microbiology“, nustatyta, kad pasaulinę sifilio populiaciją sudaro dvi linijos – SS14 ir Nichols. Išsami šių linijų analizė suteikia svarbių įžvalgų apie sifilio genetinę įvairovę, turinčią reikšmės vakcinų kūrimui ir antimikrobiniam atsparumui.

Sifilį sukelia Treponema pallidum bakterija. Tai viena iš labiausiai paplitusių lytiškai plintančių infekcijų pasaulyje, kurie kasmet užsikrečia maždaug šeši milijonai žmonių.

Sifilis yra lengvai išgydomas, nors simptomai gali išnykti anksčiau, nei asmuo supranta, kad yra užsikrėtęs, arba gali visai nepasireikšti. Negydomas sifilis gali sukelti rimtų ilgalaikių sveikatos problemų.

Nėštumo metu užsikrėtus sifiliu, jis gali būti perduodamas vaikui, sukeldamas įgimtą sifilį. Tai antroji pagrindinė negyvų vaikų gimimo priežastis pasaulyje, o iki gimdymo išnešiotiems vaikams gali sukelti sunkių vystymosi pasekmių.

To galima išvengti anksti atliekant tyrimus ir gydant nėštumo metu. Įgimtas sifilis dažniau pasitaiko šalyse, kuriose tokių patikros programų nėra.

 

Atlikdami šį tyrimą mokslininkai koordinavo 726 sifilio mėginių rinkimą iš 23 šalių, įskaitant gerai ištirtas teritorijas (Jungtines Amerikos Valstijas, Vakarų Europą) bei prastai ištirtus regionus (Centrinę Aziją, Australiją ir Afriką).

Tyrėjai nustatė kiekvieno mėginio genomo seką ir atliko filogenetinę bei klasterinę analizę, kad sudarytų pasaulinį sifilio paplitimo žemėlapį.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, sergamumas lytiškai plintančiomis ligomis mažėja. 2019 m. Lietuvoje užregistruoti 117 sifilio atvejai, o sergamumo 100 tūkst. gyventojų rodiklis siekė 4,2 atvejo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()