Kas yra Paukščių Tako plunksnos? Net mokslininkai negali paaiškinti, kas sukelia tokį bangavimą  ()

Daugelio spiralinių galaktikų vijas jungia siauresnės dujų juostos, kartais vadinamos plunksnomis. Kai kuriose galaktikose jos visai neryškios, kitose šviečia beveik tiek pat, kiek ir pagrindinės vijos. O kaip yra Paukščių Take?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas nežinome, nes tyrinėti Galaktikos struktūrą, būnant jos viduje, labai sudėtinga. Bet dabar atrasta dujų juosta greičiausiai sudaro vieną tokią plunksną.

Juosta aptikta nagrinėjant anglies monoksido dujų pasiskirstymą Galaktikos disko regione arčiau centro, nei Saulė. Juostos ilgis – bent du kiloparsekai, nuo mūsų ją skiria 4,4-6,5 kiloparseko atstumas, nuo Galaktikos centro – maždaug penki kiloparsekai. Juostos ilgis už plotį ir storį didesnis bent 60 kartų.

Nepaisant matavimų paklaidų, mokslininkai teigia, jog juosta neabejotinai jungiasi su viena iš pagrindinių Galaktikos disko komponenčių – Matuoklės vija (Norma Arm). Gali būti, kad ji jungia Matuoklės viją su gretima Skydo-Kentauro vija, tačiau tai tik viena galima interpretacija. Vertikalia kryptimi – statmenai disko plokštumai – juosta vingiuoja aukštyn-žemyn, tarsi banga.

 

Mokslininkai negalėjo paaiškinti, kas sukelia tokį bangavimą, bet ši išskirtinė savybė daro juostą labai įdomią ir vertą tolesnių tyrimų.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: