Archeologinė sensacija: greta Berlyno aptiktas keltų auksas  ()

Sensacingas aukso monetų radinys plačiajai visuomenei parodytas gruodžio 13 dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Brandenburgo žemės Baitzo kaimelyje aptiktas įspūdingas archeologinis radinys. Mokslo reikalų ir žemių kultūros ministrė Manja Schüle pavadino tai tikra „sensacija“. Brandenburge tokie keltų lobiai – neregėtas dalykas. „Ši 41 moneta – neišsenkantis informacijos šaltinis ir galimybė žvilgtelėti į mūsų praeitį“, – pažymėjo politikė.

Keltų auksas rastas Brandenburge. Jau vien šis faktas mokslininkams – mįslė
Senovinių monetų ekspertas Marjanko Pilekic atkreipė dėmesį, kad radinio vieta yra toli už keltų apgyventų Vakarų ir Centrinės Europos teritorijų ribų. Todėl naujasis radinys mokslininkams kelia nelengvą užduotį: kaip paaiškinti monetų patekimą į šį regioną. Pirmas vienuolika monetų rado Wolfgangas Herktas, visuomeniniais pagrindais besirūpinantis archeologiniais paminklais. Jis didžiuojasi galėjęs prisidėti prie regiono istorijos tyrimų.

Monetos buvo rastos visiškai atsitiktinai – tada archeologiniai darbai ten nebuvo vykdomi. Būtent todėl vietiniai politikai pabrėžė privačių asmenų, padedančių prižiūrėti archeologijos paminklus, svarbą, – tokių, kaip Wolfgangas Herktas.

Nors dėl savo užsiėmimo galimų archeologinių palaidojimų teritorijoje būna dažnokai, tai, kad keltų auksą rado būtent jis, Wolfgangas laiko visišku atsitiktinumu. „Tai absoliučiai išskirtinis radinys, – sako jis, – taip pasisekti gali tik kartą gyvenime!“

 

Vėliau kasinėdami archeologai rado dar 30 monetų, o taip pat aptiko Jastorfo kultūros gyvenvietės liekanas. Aptiktų monetų amžius – daugiau nei du tūkstančiai metų. Monetos pagamintos iš aukso su šiek tiek sidabro ir vario.


www.dw.com

(9)
(2)
(7)

Komentarai ()