Marso „Didžiajame Kanjone“ mokslininkai aptiko daug vandens ledo  ()

„Išsiaiškinome, kad centrinėje Valles Marineris dalyje pilna vandens – daug daugiau, nei tikėjomės.“


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-12-16 Marso „Didžiajame Kanjone“ mokslininkai aptiko daug vandens ledo  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandens ledas gali glūdėti vienoje iš dramatiškiausių Raudonosios planetos vietovių, vos kelių pėdų gylyje.

Tai rodo naujas tyrimas, paremtas duomenimis, kuriuos surinko Trace Gas Orbiter (TGO) – ExoMars misijos, kurią atlieka Europos kosmoso agentūra (ESA) ir Rusijos kosmoso agentūra, Roscosmos, dalis. ExoMars misijoje yra 2016 metais paleistas TGO, ir Rosalind Franklin marsaeigis, kuris turėtų būti pasiųstas į Marsą kitais metais. Be kitos įrangos, TGO sumontuotas ir FREND (Fine Resolution Epithermal Neutron Detector), galintis aptikti vandenilį, vieną iš dviejų vandens sudedamųjų dalių. Nauja FREND duomenų analizė rodo didelį vandenilio lygį Candor Chaos vietovėje, esančioje greta didelės kanjonų sistemosValles Marinerisširdies.

„Išsiaiškinome, kad centrinėje Valles Marineris dalyje pilna vandens — daug daugiau, nei tikėjomės,“ ESA pranešime teigia Alexey Malakhov, RMA Kosmoso tyrimų instituto (KMI) vyr. mokslininkas ir naujo straipsnio bendraautorius. „Tai labai primena Žemės amžinojo įšalo sritis, kur dėl nuolatinės žemos temperatūros vandens ledas nuolat būna po sausos dirvos sluoksniu.“

 

 

„Išsiaiškinome, kad centrinėje Valles Marineris dalyje pilna vandens.“

Alexey Malakhov, tyrimo benraautorius

Valles Marineris yra didžiausias kanjonas Saulės sistemoje — 10 kartų ilgesnis ir penkis kartus gilesnis už Didįjį kanjoną Žemėje — ir vienas įspūdingiausių Marso peizažo bruožų, besitęsiantis išilgai pusiaujo. Anksčiau mokslininkai Marso vandens ledo ieškojo pusiaujo regione, galėdami tirti paviršiaus dulkes, ir vandens atitinkamai, rado labai mažai. Naujuoju tyrimu mokslininkai vandens gali ieškoti ir kur kas giliau.

„Su TGO galime tirti iki 1 metro gylio ir matyti, kas iš tiesų dedasi po dulkėtu Marso paviršiumi — ir, svarbiausia, aptikti vandeningas „oazes“, kurių ankstesniais instrumentais nustatyti negalėjome,“ sakė Igoris Mitrofanovas, kitas RMA KTI mokslininkas, naujo tyrimo vyr. autorius ir FREND instrumento tyrimo vadovas.

 

Tyrėjai sakė, kad jeigu visas jų aptiktas vandenilis yra iš vandens ledo, tuomet šis vertingas išteklius šiame regione gali sudaryti iki 40% greta paviršiaus esančios medžiagos. Tačiau FREND gali aptikti ir mineraluose esantį vandenį, nors mokslininkai mano, kad tai mažiau tikėtina, nei ledas.

„Šis atradimas yra nuostabus pirmasis žingsnis, bet reikia daugiau stebėjimų, kad žinotume užtikrintai, kokia tai vandens forma,“ sakė Håkan Svedhem, buvęs ESA projekto mokslininkas, dirbęs su ExoMars Trace Gas Orbiter ir naujojo tyrimo bendraautorius. „Koks bebūtų galutinis rezultatas, atradimas demonstruoja neprilygstamas TGO instrumentų galimybes „pažvelgti“ po Marso paviršiumi — ir atskleidžia didelį, ne pernelyg gilų, lengvai panaudojamą vandens rezervuarą šiame Marso regione.“

 

Naujasis tyrimas pagrįstas duomenimis, kuriuos FREND rinko nuo 2018-05 iki 2021-02.

„Žinojimas, kaip ir kiek Marse vandens yra dabar yra būtinas suprasti, kas nutiko Marso vandeniui, kurio buvo tiek daug, ir padeda ieškoti gyvenimui tinkamų vietų, galimų gyvybės pėdsakų ir organinių medžiagų iš ankstyvųjų Marso dienų,“ sako , ESA ExoMars Trace Gas Orbiter projekto mokslininkas Colin Wilson.

Meghan Bartels
www.space.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai ()