Žiūrėdami į šviesą matote keistus išplaukusius judančius objektus? Nepatikėsite, kas tuo metu vyksta akyse  (1)

Apie 76 proc. regėjimo sutrikimų neturinčių žmonių susiduria su drumstimis; šios judančios struktūros, primenančios museles, taškelius ar pan., matomos ryškiame, šviesiame fone, pvz., žiūrint į šviesą, baltą ekraną ar sniegą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-12-21 Žiūrėdami į šviesą matote keistus išplaukusius judančius objektus? Nepatikėsite, kas tuo metu vyksta akyse  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lotyniškas šio reiškinio pavadinimas – muscae volitantes (angl. floaters). Drumstys gali būti raudonųjų kraujo kūnelių dalys ar baltymų gniužulėliai akies stiklakūnyje, rašoma iflscience.com.

Akies stiklakūnis – drebučių konsistencijos medžiaga, užpildanti akies vidų ir palaikanti apvalią akies formą, ji yra tarp lęšiuko ir tinklainės.

Per lęšiuką patenka šviesa ir aktyvuoja tam tikras tinklainės ląsteles, o kai stiklakūnyje yra drumsčių, jie meta šešėlius tinklainėje, todėl žmonės mato akyse tamsius pavidalus.

Kitas įdomus reiškinys – vadinamasis entoptinis fenomenas (angl. blue field entoptic phenomenon), kai žmogus mato akyse judančius objektus.

Tai – ne šešėliai, metami dalelių akies stiklakūnyje, šis fenomenas susijęs su eritrocitais (baltaisiais kraujo kūneliais) tinklainėje.

 

Baltieji kraujo kūneliai ganėtinai dideli, todėl lėtina raudonuosius kraujo kūnelius ir tinklainės kapiliaruose, kurių viduje – plazma, atsiranda baltųjų kraujo kūnelių ir raudonųjų kraujo kūnelių sankaupų.

Kai žiūrime į didelį žydrą plotą, pvz., į dangų, matome, kaip juda baltieji kraujo kūneliai, nes jie neabsorbuoja žydros šviesos, kaip raudonieji kraujo kūneliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(33)
(0)
(33)

Komentarai (1)