Kam skirtos šios ovalios spintos, naudotos ypatingais atvejais? Naudota ir nacių mirties stovyklose pagarsėjusi mirtį nešusi medžiaga (Foto, Video)  (2)

Šios keistos, ovalios struktūros buvo pastatytos Londone prieš 120 metų. Bet kam jos buvo skirtos, jei būtų aktualios ir šiomis dienomis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai 1900-ųjų pradžioje Londono gyventojas susirgdavo infekcine liga, jis ne tik būdavo išvežamas arklio traukiamu vežimu į ligoninę, bet miestas konfiskuodavo ligonio daiktus ir išveždavo juos dezinfekuoti naujai atidarytoje dezinfekcijos stotyje, Hackney miestelyje (Londono priemiestis).

Hackney dezinfekcijos stotis buvo unikali. Kai ji buvo atidaryta 1901 m., Hackney sveikatos medicinos pareigūnas išdidžiai paskelbė: „Turėdami šią stotį, aš nedvejodamas pareiškiu, kad Hackney bus geriausiai aprūpintas rajonas Londone kovoti su infekcinėmis ir užkrečiamomis ligomis“.

Tokios patalpos poreikis buvo labai jaučiamas dėl siaubingai perpildytų būstų Haknio mieste ir dažnų infekcinių ligų, tokių kaip raupai, difterija, tuberkuliozė, skarlatina, tymai ir kokliušas, protrūkių.

Vietos valdžia tam tikru pajėgumu buitinių patalpų dezinfekciją vykdė mažiausiai nuo 1866 m., kai vyriausybė priėmė įstatymą, įpareigojantį administruoti dezinfekavimo įrangą. 1891 m. Visuomenės sveikatos (Londono) įstatymas dar labiau pabrėžė šį reikalavimą ir įpareigojo vietos valdžios institucijas nemokamai dezinfekuoti patalynę, drabužius ir pan., jei asmuo serga liga, apie kurią reikia pranešti.

 

1893 m. atidaryta speciali įstaiga, kurioje buvo moderni dezinfekavimo garais įranga, tačiau Hackney medicinos pareigūnas John King Warry tuo neapsiribojo. Remdamasis naujais nacionaliniais teisės aktais, 1897 m. Asmenų švaros įstatymu, leidžiančiu vietos valdžios institucijoms valyti „kenkėjų užkrėstas“ patalpas, jis agitavo už moderniausios dezinfekavimo stoties sukūrimą.

Įstaigą sudarė trys pastatai, kuriuose buvo Dezinfekavimo stotis, trijų miegamųjų prižiūrėtojų namelis ir prieglaudos namas, kurį sudarė keturi vieno miegamojo butai, skirti dezinfekuojamiems žmonėms nakvoti.

 

Kai užsikrėtę žmonės atvykdavo į stotį, jie buvo priversti nusirengti ir išsimaudyti sieros voniose, skirtose utėlėms, blusoms, galvinėms utėlėms ir niežams naikinti, o po to likdavo nakčiai prieglaudoje. Jų drabužiai ir patalynė buvo valomi aukšto slėgio garais ir formaldehidu, siekiant išnaikinti mikrobus ir kenkėjus. Tokie daiktai, kaip baldai, kurių nebuvo galima išvalyti, buvo sudeginami vietoje. Tuo pačiu metu stoties komandos aplankydavo namus ir aplink juos purkšdavo formaldehido dezinfekavimo priemonių.

Per pirmuosius veiklos metus Hackney dezinfekcijos stotis dezinfekavo daugiau nei 2800 kambarių ir daugiau nei 24000 baldų, patalynės ir drabužių. Nepaisant objekto užimtumo, prieglaudos namai buvo retai naudojami. 1902 m. nakvojo tik 97 žmonės, o 1905 m. miestelis turėjo skelbti apie butų egzistavimą. Prieglaudos poreikis buvo toks mažas, kad nuo 1930-ųjų prieglaudos namuose buvo apgyvendinti medicinos personalo skyriuje dirbantys žmonės.

 

1934 m. naujasis sveikatos apsaugos pareigūnas G. H. Dartas, vykdydamas visuomenės sveikatos departamento lūšnynų išvalymo ir būsto perkėlimo programą, Hackney stotyje pastatė keturias fumigacijos (cheminis ar terminis medienos dezinfekavimas) ir vėdinimo patalpas.

Tęsinys kitame puslapyje:




Perkeltųjų šeimų baldai ir kiti daiktai būdavo sukraunami į šias pastoges, kur buvo fumiguoti naudojant Zyklon B (vandenilio cianido dujas) – tą pačią cheminę medžiagą, kurią naciai naudojo mirties stovyklose. Po vėdinimo ir fumigacijos baldai būdavo grąžinti savininkams į naują butą.

Antrojo pasaulinio karo metais maudymosi patalpos buvo padidintos, kad būtų galima susidoroti su niežų protrūkiu, kuris buvo įprastas, nes žmonės būriavosi bombų slėptuvėse.

 

Po karo stotyje buvo dezinfekuojami dovanoti drabužiai, siunčiami į užsienį, o vėliau – įvežtinė tekstilė. Deginimo krosnys buvo naudojamos užkrėstiems maisto produktams deginti. Stotis buvo naudojama ir bibliotekos knygų dezinfekcijai, nes buvo manoma, kad knygos yra ligų platintojai.

Paskutinį kartą stotis buvo naudojama 1984 m.

Buvę Dezinfekavimo stoties pastatai tebestovi Millfields Road gatvėje, tarp atliekų sandėlio ir elektros pastotės, esančios netoli Haknio rytinės ribos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(3)
(9)

Komentarai (2)