Ar tikrai Everestas yra aukščiausias kalnas Žemėje? Ne viskas taip paprasta: egzistuoja ir 10 km aukščio monstras (Foto, Video)  ()

Ne paslaptis, kad Everestas, Himalajų karūnos brangakmenis, yra aukščiausias kalnas pasaulyje. Tai vienas iš tų faktų, įtvirtintų mokyklos suole. Bet visgi, koks yra aukščiausias kalnas pasaulyje?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-01-03 Ar tikrai Everestas yra aukščiausias kalnas Žemėje? Ne viskas taip paprasta: egzistuoja ir 10 km aukščio monstras (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galbūt nustebsite išgirdę, kad kitos viršūnės taip pat gali būti laikomos aukščiausiomis Žemėje; tai tik priklauso nuo to, kaip jas matuosite.

Taigi, sprendžiant pagal skirtingus parametrus – įskaitant aukščiausią pagal aukštį, aukščiausią nuo pagrindo iki viršaus ir aukščiausią pagal tolimiausią tašką nuo Žemės centro – koks yra aukščiausias kalnas pasaulyje?

Everesto kalnas, esantis Himalajų kalnyne Nepalo ir Kinijos pasienyje, neabejotinai yra garsiausias ir žaviausias iš visų mūsų planetos kalnų. Taip pat žinomas kaip Džomolungma, (tibetiečių kalba „pasaulio deivė motina“), į Everestą 1953 m. gegužės 29 d. pirmą kartą įkopė Nepalo šerpas Tenzingas Norgay ir Naujosios Zelandijos gyventojas Edmundas Hillary, o nuo to laiko į jį sėkmingai įkopė apie 4000 žmonių. Kalnas taip pat nusinešė daugiau nei 300 gyvybių, skaičiuojant nuo 1922 m., kai buvo pradėti vesti įrašai apie kopimą.

Tyrėjai per pastaruosius kelis dešimtmečius daug kartų matavo Everesto kalną, tačiau naujausias vertinimas, paskelbtas 2021 m. lapkritį, rodo, kad jis yra 8848,86 metro virš jūros lygio. Tai gana įspūdingas aukštis, tačiau kyla klausimas: kodėl mes naudojame „virš jūros lygio“, kai nustatome aukščiausią pasaulio viršūnę?

 

„Kad būtų galima palyginti matavimus, būtina turėti nuoseklią bazinę liniją“, – paaiškina Škotijos „Highlands and Islands“ universiteto Kalnų studijų centro profesorius ir įkūrėjas Martinas Price'as.

„Istoriškai ir net dabar aukštis paprastai nurodomas kaip aukštis virš vidutinio jūros lygio“, – sakė Price. „Tačiau tai turi būti daroma atsižvelgiant į standartinį vidutinį jūros lygį, kuris turi būti apibrėžtas. Jūros lygis įvairiose pasaulio dalyse skiriasi ir keičiasi dėl klimato kaitos."

Dėl to „aukštis dabar matuojamas matematiškai apibrėžto Žemės geoido atžvilgiu“, - sakė jis. Geoidas yra pasaulinio vidutinio jūros lygio modelis, naudojamas tiksliam paviršiaus aukščiui matuoti. Šis vidurkis naudojamas kalnų aukščiui nustatyti – procesui, kurio metu lėktuvui kartais reikia skristi „pirmyn ir atgal virš kalno lygiagrečiomis linijomis, kad būtų galima išmatuoti, kiek gravitacijos traukia žemyn jo viršūnėje“. Šie matavimai kartu su GPS rodmenimis pateikia neįtikėtinai tikslius aukščio rodmenis.

 

Taigi, visi kalnai matuojami nuo jūros lygio, daugiausia patogumo ir nuoseklumo dėlei, bet kas būtų, jei matavimai būtų tiesiog atliekami nuo pagrindo iki viršūnės? Ar Everestas vis tiek būtų aukščiausias?

Atsakymas – ne. Ši garbė tektų Mauna Kea, neaktyviam ugnikalniui Havajuose (JAV). Nors jo viršūnė yra 4205 m virš jūros lygio – tai yra mažiau nei pusė Everesto aukščio, tačiau didžioji Mauna Kėjos dalis yra paslėpta žemiau jūros lygio. Matuojant nuo pagrindo iki viršūnės, Mauna Kea yra 10 211 m aukščio, teigia Jungtinių Valstijų geologijos tarnyba.

Ar turėtume laikyti Mauna Kea aukščiausiu kalnu Žemėje?

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(34)
(3)
(31)

Komentarai ()