TOP 8 kraupiausių ir keisčiausių būtybių, rastų jūros gelmėse 2021 metais: nuo ateivius primenančių kalmarų, animacinių personažų, iki kraują stingdančios medūzos (Foto, Video)  ()

Jei ieškote keistų būtybių, nėra geresnės vietos ieškoti nei jūros gelmės. Kiekvienais metais mokslininkai užfiksuoja neįtikėtinus kadrus, kuriuose užfiksuoti ateivius primenantys gyvūnai ir keistos naujos rūšys, slypinčios gelmėse. Pateikiame 2021 m. užfiksuotų keisčiausių giliavandenių būtybių sąrašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Kraujo raudonumo medūza

Rugpjūčio mėnesį Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) mokslininkai paskelbė atradę visiškai naują ir neįvardytą kraujo raudonumo medūzų rūšį. Tyrėjų teigimu, tamsiai raudona medūza greičiausiai priklauso Poralia genčiai.

Pirmą kartą mokslininkai pastebėjo naują medūzą liepos 28 d., naudodami nuotoliniu būdu valdomą transporto priemonę (ROV) maždaug 700 metrų gylyje prie Niuporto krantų Rod Ailande (JAV).

Daugelis giliavandenių būtybių įgijo panašią raudoną spalvą, nes raudoni šviesos bangos ilgiai neprasiskverbia į vandenyno gelmes. Tai reiškia, kad raudoni gyvūnai atrodo juodi, nes nėra raudonos šviesos, kuri atspindėtų galimų plėšrūnų spalvą.

2. Stiklinis aštuonkojis

Taip pat rugpjūtį, Schmidto vandenyno instituto (SOI) tyrėjai išplatino filmuotą medžiagą apie nepagaunamą stiklinį aštuonkojį (Vitreledonella richardi) aptiktą prie atokių Finikso salų – salyno, esančio daugiau nei 5100 km į šiaurės rytus nuo Sidnėjaus, Australijoje.

 

Permatomas galvakojis iš pradžių buvo aptiktas per 34 dienas trukusią ekspediciją Ramiojo vandenyno centrinėje dalyje SOI tyrimų laive „Falkor“.

Laive esantys mokslininkai padarą pastebėjo naudodami ROV „SuBastian“, kuris ekspedicijos metu iš viso praleido 182 valandas tyrinėdamas jūros dugną.

Kaip ir kiti „stikliniai“ padarai, pavyzdžiui, stiklinės varlės ir tam tikros medūzos, stikliniai aštuonkojai yra beveik visiškai skaidrūs, tik jų cilindrinės akys, regos nervas ir virškinimo traktas atrodo nepermatomi.

3. Formą keičianti banginžuvė

Monterėjaus įlankos akvariumo tyrimų institutas (MBARI) rugpjūtį paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matoma ryškiai oranžinė banginžuvės patelė (Cetomimiformes būrio) maždaug 2 013 m gylyje Monterėjaus įlankoje (Kalifornija).

Labai mažai žinoma apie šią keistą žuvį dėl trijų drastiškai skirtingų jauniklių, patinų ir patelių išvaizdos. Šios trys formos atrodo taip skirtingai, kad mokslininkai iš pradžių manė, kad tai trys skirtingos rūšys. Manoma, kad formos pasikeitimas iš jaunatviškų į subrendusias pateles yra vienas ekstremaliausių tarp visų stuburinių.

 

4. „Imperatorius Dumbo"

Gegužės mėnesį mokslininkai pranešė atradę visiškai naują Dumbo aštuonkojų (Grimpteuthis imperator) rūšį, kurią mokslininkai pavadino „Imperatoriumi Dumbo“.

Tyrėjai aptiko žavingą būtybę 2016 m., kai netyčia ištraukė jį į paviršių su tinklu, Vokietijos tyrimų laivu „Sonne“ per Aleutų salų ekspediciją Beringo jūroje. Dumbo aštuonkojų rūšis galima atpažinti pagal į skėtį panašią juostą, jungiančią jų čiuptuvus, ir pagal karikatūriškai ausis primenančius pelekus, primenančius dideles garsiojo Disnėjaus drambliuko ausis.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(32)
(2)
(30)

Komentarai ()