Pirmą kartą medicinos istorijoje žmogui sėkmingai persodinta kiaulės širdis – tam pasitelkta ir genų inžinerija (Foto, Video)  ()

JAV gyvenantis vyras tapo pirmuoju žmogumi pasaulyje, kuriam buvo persodinta genetiškai modifikuotos kiaulės širdis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus trims dienoms po eksperimentinės 7 valandas trukusios procedūros Baltimorėje (JAV), 57 metų Davidas Bennettas jaučiasi gerai, teigia gydytojai.

Transplantacija buvo laikoma paskutine viltimi išgelbėti Bennetto gyvybę, nors kol kas neaišku, kokios jo ilgalaikės galimybės išgyventi.

Merilendo universiteto medicinos centro gydytojams JAV medicinos reguliuotojas suteikė specialų leidimą atlikti procedūrą, remdamasis tuo, kad Bennettas, sergantis lėtine širdies liga, priešingu atveju būtų miręs.

Jis buvo laikomas netinkamu žmogaus transplantacijai – tokį sprendimą dažnai priima gydytojai, kai paciento sveikata yra labai bloga.

Kiaulė, naudota transplantacijai, buvo genetiškai modifikuota, kad būtų „išmušti“ keli genai, dėl kurių Bennetto kūnas būtų atmetęs organą.

 

Daugiau nei prieš šešias savaites Davidas Bennetas buvo paguldytas į Merilendo universiteto medicinos centrą (UMMC) dėl gyvybei pavojingos aritmijos – būklės, kai širdis plaka nereguliariai.

Dėl tokios būklės vyras turėjo būti prijungtas prie širdies ir plaučių šuntavimo aparato ir laukti donoro organo transplantacijai. Tačiau vietoj to buvo panaudota genetiškai modifikuotos kiaulės širdis, todėl jis tapo pirmuoju žmogumi, kuris ją gavo.

Medikų komandai, kuri atliko transplantaciją, tai žymi ilgus metus trukusių tyrimų kulminaciją ir gali pakeisti kitų ligonių gyvenimus visame pasaulyje.

Chirurgas Bartley Griffithas sakė, kad operacija priartins pasaulį „vienu žingsniu prie organų trūkumo krizės sprendimo“. Šiuo metu JAV kasdien miršta 17 žmonių, laukiančių transplantacijos, o daugiau nei 100 000 yra laukiančiųjų sąraše.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()