Sacharos dykumoje iškrito sniegas: per 40 metų taip nutiko vos penktą kartą (Foto, Video)  (2)

Prieš kelias dienas socialiniuose tinkluose ėmė mirgėti nuotraukos, kuriose matoma, kaip Sacharos dykuma pasidengė sniegu. Žinant, kad Sachara yra sausiausia pasaulio dykuma, kurioje temperatūra pakyla iki 50 laipsnių karščio, toks įvykis žmonėms sukėlė nemenką nuostabą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sacharos dykuma yra žinoma kaip viena karščiausių vietų Žemėje, kuri driekiasi per 11 šalių: Alžyrą, Čadą, Egiptą, Libiją, Malį, Mauritaniją, Maroką, Nigerį, Vakarų Sacharą, Sudaną ir Tunisą. Smėlio kopų aukštis gali siekti net 180 metrų, o vandens šiame regione itin trūksta, rašoma „Euronews“.

Kai neseniai darytose nuotraukose kopos pasidengė sniegu ir įstabiais ledo raštais, natūralu, kad daugeliui kilo klausimas – kaip tai įmanoma?

 

 

 

 

 

Fotografas Karimas Bouchetata sausio pradžioje sniegą ir ledą užfiksavo netoli Ain Sefros miesto šiaurės vakarų Alžyre. Per pastaruosius 40 metų regione sniegas buvo iškritęs vos kelis kartus: 1979, 2017, 2018 ir 2021 metais.

Ain Sefra miestas yra Atlaso kalnuose, tūkstantis metrų virš jūros lygio ir vadinamas vartais į dykumą. Kai fotografas įamžino vaizdus, temperatūra ten buvo nukritusi iki 2 laipsnių šalčio.

Ar dėl sniego Sacharoje kalta klimato kaita?

Sniegas dykumoje iškrenta labai retai – nepaisant to, kad naktimis gali būti itin šalta, paprastai ore nepakanka vandens. Nenuspėjama klimato kaita Afrikos šalyse kelia chaosą, kadangi temperatūra gali ne tik stipriai pakilti į viršų, bet ir atnešti netikėtus šalčius.

Viename moksliniame tyrime teigiama, kad ekstremalūs šalčio reiškiniai gali būti siejami su Arkties atšilimu, rašoma žurnale „Science“. Nors tyrimas buvo atliktas JAV, prognozuojama, kad dėl visuotinio atšilimo šalčio bangos gali tapti tikėtinos visame pasaulyje.

Anot Pasaulio ekonomikos forumo, tyrimo rezultatai išryškina dar vieną priežastį sparčiai mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, kuris skatina visuotinį atšilimą. Priduriama, kad kartu reikia kurti geresnes ekstremalių orų valdymo strategijas.

Svarbu pažymėti, jog dėl žmogaus sukeltos klimato kaitos didėja Sacharos dykuma. Šiuo metu ji yra maždaug 10 proc. didesnė nei prieš beveik šimtmetį.

JAV geologijos tarnybos duomenimis, dykumos apibrėžiamos kaip vietos Žemėje, kuriose per metus iškrenta mažiau nei 25 cm kritulių. Taigi, jei Sachara toliau didės, sausros aplinkinėse šalyse taps labiau tikėtinos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: