Pastebėtas Kinijos „kosmoso valytojas“, pagriebęs ir išmetęs seną palydovą – ar tai nauja grėsmė, ar tik bandymas išvalyti orbitą? (Foto, Video)  ()

Įvykis Žemės orbitoje primena vaizdus iš filmo „Žvaigždžių karai“ – praėjusį mėnesį privati palydovinio stebėjimo įmonė pastebėjo Kinijos erdvėlaivį, kuris, matyt, sugriebė ir „išmetė“ neveikiantį palydovą į „kosminių kapinių“ orbitą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sausio pabaigoje buvo pastebėtas Kinijos palydovas, sugriebęs kitą seniai mirusį palydovą, o po kelių dienų išmetė jį į „kosmoso kapines“ – už 300 km esančią orbitą, kur mažesnė tikimybė, kad objektai atsitrenks į veikiančius erdvėlaivius ir palydovus.

Šiuos retus įvykius praėjusį mėnesį Strateginių ir tarptautinių studijų centro ir Saugaus pasaulio fondo surengtame internetiniame seminare pristatė dr. Brien Flewelling. Flewellingas yra privačios JAV bendrovės „ExoAnalytic Solutions“, kuri seka palydovų padėtį, naudodama didelį pasaulinį optinių teleskopų tinklą, vyriausiasis kosmoso situacijos suvokimo architektas.

Kinijos palydovas „SJ-21“ buvo pastebėtas sausio 22 d., keičiantis savo įprastą vietą danguje, kad priartėtų prie nebeeksploatuojamo palydovo „Compass-G2“. Po kelių dienų „SJ-21“ prisijungė prie G2, pakeisdamas jo orbitą.

Kinijos pareigūnai įvykio dar nepatvirtino.

Per kelias ateinančias dienas erdvėlaivių pora pradėjo skrieti į vakarus, rodo „ExoAnalytic“ vaizdo medžiaga. Iki sausio 26 d. abu palydovai atsiskyrė ir G2 buvo paliktas „numirti“.

„Compass-G2“ arba „BeiDou-2 G2“ yra erdvėlaivis. Tai yra Kinijos „BeiDou-2“ navigacinės palydovinės sistemos dalis ir jis sugedo netrukus po paleidimo 2009 m. Daugiau nei 10 metų metalinis karkasas klaidžiojo aplink Žemę kartu su milijonais kitų kosmoso šiukšlių.

 

„SJ-21“, paleistas 2021 m. spalį, dabar grįžo į geostacionarią orbitą (GEO) tiesiai virš Kongo baseino. GEO įvyksta, kai palydovas skrieja aplink Žemę virš pusiaujo tokiu pačiu greičiu, kaip sukasi planeta.

Žvelgiant iš Žemės taško, GEO palydovai, atrodo, stovintys vietoje. Šio tipo orbita kartais vadinama Klarko orbita, pavadinta britų mokslinės fantastikos rašytojo Arthuro C. Clarke vardu. Jis išpopuliarino GEO idėją 1945 m.

Mažiau nei po dviejų dešimtmečių buvo paleistas pirmasis geostacionarus palydovas.

Kinijos kosminis vilkikas: paslauga ar grėsmė?

Nieko blogo „išmesti“ kosmines šiukšles – daugelis kitų šalių pradėjo arba šiuo metu kuria technologijas, skirtas kosminio šiukšlių išvalymui.

 

2021 m. kovo mėn. Japonija pradėjo savo ELSA-d misiją, skirtą kosminių šiukšlių fiksavimo ir pašalinimo technologijoms išbandyti. Europos kosmoso agentūra planuoja pradėti savo šiukšlių šalinimo misiją 2025 m.

Tačiau, nepaisant, kad pastangos plėtoti ir įdiegti kosminių šiukšlių šalinimo technologijas, atrodo, yra plačiai plėtojamos, kai kurie JAV pareigūnai išreiškė susirūpinimą dėl Kinijos šiukšlių šalinimo palydovų, tokių kaip „SJ-21“.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(28)
(1)
(27)

Komentarai ()