[Žinios trumpai ] Bijodama Rusijos dar viena valstybė pasekė Ukrainos ir Sakartvelo pėdomis ir pateikė paraišką dėl narystės ES  ()

Moldovos prezidentė Maia Sandu ketvirtadienį pasirašė oficialų prašymą dėl savo šalies įstojimo į Europos Sąjungą, nubrėždama provakarietišką kursą, paspartintą Rusijos invazijos į kaimyninę Ukrainą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-04 [Žinios trumpai ] Bijodama Rusijos dar viena valstybė pasekė Ukrainos ir Sakartvelo pėdomis ir pateikė paraišką dėl narystės ES  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sandu žingsnis įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė prašymą nedelsiant tapti ES nare, kai šalis kovoja su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

Maskva aršiai priešinasi tiek ES, tiek ypač NATO plėtrai į rytus, kurią ji laiko tiesiogine grėsme jos pačios nacionaliniam saugumui.

Sandu, ministras pirmininkas ir parlamento pirmininkas pasirašė dokumentą sostinėje Kišiniove, kur prorusiški ir provakarietiški politikai varžėsi dėl kontrolės nuo tada, kai Moldova 1991 metais išsikovojo nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

„Prireikė 30 metų, kol Moldova pasiekė brandą, tačiau šiandien šalis yra pasirengusi prisiimti atsakomybę už savo ateitį“, – sakė Sandu, prieš pakeldama pasirašytą dokumentą į televizijos kameras.

„Norime gyventi taikiai, klestint, būti laisvo pasaulio dalimi. Kai vieni sprendimai užtrunka, kiti turi būti priimami greitai ir ryžtingai, išnaudojant kintančio pasaulio teikiamas galimybes“, – sakė ji.

 

Ji sakė, kad artimiausiomis dienomis paraiška bus išsiųsta į Briuselį.

Derybos dėl narystės ES – kurių Kišiniovas ir Kijevas net nepradėjo – paprastai trunka ne vienerius metus, kol šalis kandidatė suderina savo teisės aktus su 27 valstybių bloko teisės aktais.

ES lyderiai gali aptarti Ukrainos prašymą kitą mėnesį neformaliame viršūnių susitikime, sakė diplomatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()