[Žinios trumpai] Baltarusijos pėdomis seka dar viena postsovietinė valstybė – teikia konstitucinės reformos planą: elgsis priešingai nei Lukašenka  (4)

Panašu, kad konstitucinės reformos postsovietinėse šalyse pastaruoju metu tampa tendencija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-16 [Žinios trumpai] Baltarusijos pėdomis seka dar viena postsovietinė valstybė – teikia konstitucinės reformos planą: elgsis priešingai nei Lukašenka  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kazachstano prezidentas Kasimas Jomartas Tokajevas pasiūlė konstitucines reformas, kad apribotų jo biuro galias.

Trečiadienį Tokajevas pareškė, kad šalis turi pereiti nuo „superprezidentinio“ valdymo prie prezidentinės respublikos su stipriu parlamentu.

Kreipdamasis į Centrinės Azijos šalies parlamentą, Tokajevas pasiūlė atšaukti kai kuriuos teisinius pakeitimus, kurie tuo metu padėjo Nazarbajevui sutvirtinti valdžią. Jis visų pirma ragino pakeisti parlamento rinkimų sistemą ir atkurti Konstitucinį teismą.

Tokajevas taip pat sakė norintis atkurti tris provincijas, kurios 10-ajame dešimtmetyje buvo sujungtos su kitais regionais, atitolinti valdančiąją partiją nuo vyriausybės ir sumažinti prezidento tiesiogiai ar netiesiogiai skiriamų parlamento deputatų skaičių.

Tokajevas buvo išrinktas prezidentu 2019 m., remiant jo pirmtakui Nursultanui Nazarbajevui, kuris atsistatydino po trijų dešimtmečių vadovavimo naftos turtingai valstybei, tačiau iki šiol išlaikė didžiules galias.

 

Nazarbajevas atsisakė likusių Saugumo tarybos vadovo ir valdančiosios partijos lyderio įgaliojimų sausio pradžioje kilusių smurtinių neramumų metu ir po jų, o jo artimieji nuo to laiko neteko daugybės įtakingų postų vyriausybėje ir valstybės įmonėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(0)
(57)

Komentarai (4)