Sensacingas pareiškimas – Maču Pikču buvo vadinamas neteisingu vardu daugiau nei 100 metų: istorikai atskleidė tikrąjį jo pavadinimą  ()

Tyrimas buvo pagrįstas JAV tyrinėtojo Hiramo Bighamo, kuris iš naujo atrado Maču Pikču 1911 m., užrašais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maču Pikču, viena garsiausių archeologinių vietovių pasaulyje, daugiau kaip 100 metų buvo vadinama neteisingu pavadinimu, teigiama naujame tyrime. Inkų imperijos simbolis yra Andų kalnuose Peru, Pietų Amerikoje. Manoma, kad miestas buvo pastatytas XV a.

Neseniai paskelbtame tyrime teigiama, kad inkai miestą vadino Huayna Picchu.

Donato Amado Gonzales ir Brian S. Bauer tyrimas buvo paskelbtas žurnale „Ñawpa Pacha: Journal of the Institute of Andean Studies“. Gonzalesas yra Peru kultūros ministerijos istorikas, o Baueris yra susijęs su Ilinojaus universiteto Antropologijos katedra Čikagoje.

CNN kalbėjosi su Pietų Jutos universiteto Cedar City antropologijos profesore Emily Dean, kuri paaiškino, kad Huayna išvertus reiškia „naujas arba jaunas“, o Picchu vietinių kečujų kalba reiškia „kalno viršūnė“. „Maču reiškia seną, todėl mes inkų miestą vadinome „Senoji kalno viršūnė“, – pridūrė ji.

Gonzaleso ir Bauerio tyrime teigiama, kad miestas iš pradžių buvo pastatytas 1420 m., tačiau buvo apleistas po to, kai XVI a. ispanai užkariavo inkus. Jis buvo paslėptas Andų kalnuose, kol amerikiečių tyrinėtojas Hiramas Bighamas iš naujo jį atrado 1911 m.

 

Tyrėjai ištyrė tris šaltinius, kad padarytų išvadą, kad Maču Pikču iš tikrųjų yra neteisingas pavadinimas: Binghamo lauko užrašus, regiono lankytojų ataskaitss ir kolonijinio laikotarpio dokumentus.

Remdamasis vietinio gido Melchoro Arteaga informacija, Binghamas nusprendė pavadinti senovinį miestą Maču Pikču.

Baueris pradėjo tyrinėti ir išsiaiškino, kad gyvenvietės pavadinimas buvo kitoks. Gonzalesas taip pat atrado tą patį. Taigi, jie peržiūrėjo žemėlapius ir atlasus, išspausdintus prieš Binghamo apsilankymą šioje vietovėje.

 

Jie aptiko 1588 m. dokumentą, kuriame rašoma, kad vietiniai planuoja grįžti į Huayna Picchu, rašoma tyrime.

„Nors šie įrodymai niekada nėra tokie tikslūs, intriguoja tai, kad nežinome jokios nuorodos į inkų miestą Maču Pikču, kol žinia apie Binghamo atradimą 1912 m. pasklido visame pasaulyje“, – sakoma ataskaitoje.

Tačiau jie nesiūlo keisti vietovės pavadinimo, nes jis „žinomas visame pasaulyje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()