[Karšta tema] Pakistaną krečia milžiniška politinė krizė: bandoma „nuversti“ ministrą pirmininką – kas vyksta šalyje? (Video)  ()

Pakistano ministro pirmininko Imrano Khano likimas kabo ant plauko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukščiausiojo Teismo sprendimas, numatytas antradienį, nulems, koks likimas lauks premjero po bandymo jį nušalinti iš pareigų.

Opozicijos lyderiai pateikė balsavimą dėl nepasitikėjimo Khanu, kuris buvo numatytas sekmadienį. Tačiau balsavimą sutrukdė paties Khano partija.

Opozicijos atstovai reagavo įnirtingai, pateikdami peticiją Aukščiausiajam Teismui, kad šis nuspręstų, ar balsavimo dėl nepasitikėjimo blokavimas apskritai yra teisėtas.

Nesėkmė supykdė šalį, todėl daugelis suabejojo, kaip vyriausybei pavyko pasiekti šį tašką ir kas bus toliau.

Kaip Pakistanas atsidūrė tokioje padėtyje?

Buvęs kriketo žaidėjas Imranas Khanas 2018 m. liepą buvo išrinktas ministru pirminku, žadėdamas kovoti su korupcija ir sutvarkyti ekonomiką.

Nors jis tebėra populiarus tarp didelės dalies gyventojų, parama palaipsniui sumažėjo dėl sparčiai didėjančios infliacijos ir didėjančios užsienio skolos.

Kai kurie stebėtojai jo politinį sukrėtimą siejo su vis labiau įnirtingais santykiais tarp Khano ir galingos kariuomenės: Khanas atsisakė pasirašyti įsaką dėl naujo vienos iš galingų Pakistano žvalgybos agentūrų vadovo paskyrimo spalį.

Jo politiniai oponentai pasinaudojo šiuo numanomu silpnumu, įtikinę daugybę jo koalicijos partnerių nusigręžti nuo premjero, o tai pavertė daugumą opozicijos naudai ir paliko Khanui mažėjantį sąjungininkų būrį.

Sužlugdytas balsavimas dėl nepasitikėjimo

Balandžio 3 d. opozicijos įstatymų leidėjai pateikė pasiūlymą dėl nepasitikėjimo Nacionalinei Asamblėjai, siekdami nuversti Khaną iš valdžios, kurdami vilčių, kad jie turės daugumą balsų savo pusėje.

Tačiau dramatiškame įvykių posūkyje Nacionalinės Asamblėjos pirmininkas Qasimas Suri greitai sustabdė pasiūlymą, sakydamas, kad yra „aiškus ryšys su užsienio valstybe, kuri siekia pakeisti vyriausybę“.

 

Likus kelioms dienoms iki balsavimo, Khanas apkaltino opoziciją susitarimu su užsienio valstybėmis ir pareiškė, kad jis buvo JAV vadovaujamo sąmokslo taikinys, siekiant jį pašalinti, nes jis atsisakė būti su jomis sprendžiant klausimus prieš Rusiją ir Kiniją. JAV atsakė sakydamos, kad šiuose kaltinimuose „nėra tiesos“.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()