[Žinios trumpai] Rusija toliau grasina – įspėja, kad Arktyje gali įvykti kariniai susidūrimai su NATO (Video)  ()

Kovo mėnesį NATO pajėgos Norvegijoje surengė du kartus per metus vykstančias pratybas „Šaltasis atsakas“ – tai buvo vienos didžiausių NATO karo pratybų nuo devintojo dešimtmečio, kurios buvo labai arti Rusijos sienos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija išreiškė susirūpinimą dėl ne Arkties NATO valstybių, dalyvaujančių karinėje veikloje Arktyje, sakydama, kad tai gali sukelti netyčinius susirėmimus su NATO pajėgomis regione, sekmadienį sakė Rusijos vyriausiasis Arkties bendradarbiavimo ambasadorius ir vyresnysis Arkties pareigūnas Arkties taryboje Nikolajus Korčunovas.

Arkties taryba yra svarbus tarpvyriausybinis forumas, kuriame valstybės, turinčios suverenią teritoriją Arktyje, aptaria regioninius klausimus.

Tarybą sudaro tik aštuoni nariai: Rusija, JAV, Kanada, Islandija, Suomija, Norvegija, Danija ir Švedija, nors kitos šalys turi stebėtojų statusą.

Rusija šiuo metu pirmininkauja tarybai, todėl kiti septyni nariai pareiškė nedalyvausiantys posėdžiuose dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Tačiau šiuo metu Rusijai „aktualus klausimas“ yra didėjantis NATO buvimas regione.

Šiuo metu penkios iš aštuonių valstybių narių (JAV, Danija, Islandija, Norvegija ir Kanada) yra NATO narės (nors Islandijai techniškai trūksta oficialios kariuomenės), o NATO šalys Arktyje yra surengusios karines pratybas.

Kovo mėnesį NATO pajėgos Norvegijoje surengė du kartus per metus vykstančias pratybas „Šaltasis atsakas“.

Prie to prisideda ir Švedijos, ir Suomijos – vienintelės Arkties tarybos narės, be Rusijos, nepriklausančios NATO – išreikštas susidomėjimas naryste NATO.

 

Rusija garsiai išreiškė nepritarimą NATO plėtrai, ypač Rytų Europoje.

Švedijos ir Suomijos įstojimas į NATO turėtų neigiamos įtakos saugumui ir pasitikėjimui Arktyje, sakė Korčunovas. „NATO plėtra tradiciškai blokui nepriklausančių šalių sąskaita neprisidės prie saugumo ir abipusio pasitikėjimo Arktyje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()