Dinozauro kaukolėje – įspūdingas mokslininkų radinys: išsiaiškino, kaip jo galvoje atsirado didžiulė skylė (Foto)  ()

Triceratopso – didžiulio raguotojo žoliaėdžio dinozauro – kaukolėje mokslininkai tikina atradę didžiulę ertmę, kuri, kaip manoma, atsirado po žūtbūtinės kovos su kitu triceratopsu metu. Naujausias tyrimas publikuojamas moksliniame žurnale Scientific Reports.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Triceratopsas (lot. Triceratops horridus) yra raguotųjų dinozaurų rūšis, kuri pasižymi savo didžiule kauline kaukolės atauga sprando dalyje. Ši kaukolės dalis, anot paleontologų, funkcionuodavo tarsi skydas kovoje su kitais triceratopsais.

Paleontologo Ruggero D'Anastasio ir jo kolegų tyrinėtos triceratopso fosilijos aptiktos 2014 metais Montanoje, JAV.

Anot mokslininkų, į didelę rakto skylę panaši ertmė yra kaukolės skydinės ataugos dalyje. Ties pažeidimo vieta taip pat matomi ir galimo uždegimo, įvykusio dėl infekcijos, požymiai. Be to, matyti, kad aplink pažeidimą kaulo audinyje matyti porėtesnė stuktūra, turėjusi didesnę kraujagyslių koncentraciją. Tai rodo žaizdos gijimo ir naujo kaulinio audinio susidarymo požymius.

Todėl mokslininkai daro išvadas, kad skylė kaukolės skydinėje ataugoje buvo traumos kovos metu padarinys. Tačiau dinozauro mirties metu žaizda dar nebuvo pilnai užgijusi. Manoma, kad ši žaizda buvo padaryta kito triceratopso ragu maždaug 6 mėnesius iki jo mirties. Remiantis mokslininkų duomenimis, dinozaurų žaizdų gijimo procesas buvo panašus į žinduolių.

 

Šaltiniai:

https://www.nature.com/articles/s41598-022-08033-2

https://scitechdaily.com/big-john-triceratops-specimen-has-skull-injuries-that-may-have-come-from-combat-with-another-dinosaur/

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()