[Žinios trumpai] Neįtikėtina, bet Rusijos propaganda sparčiai atsigauna Europoje – ypač baisi situacija, kas vyksta Italijoje  (1)

Ypač Italijoje daugelis kanalų suteikia žodį prorusiškiems „ekspertams“ ar propagandistams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei Donbasas yra nauja fronto linija fiziniame kare, tai Vakarų Europa yra ta vieta, kur šiuo metu vyksta lemiamas informacinio karo mūšis.

Kremliaus propagandos mašina, visiškai pralaimėjusi informacinį karą plataus masto invazijos pradžioje, dabar vėl „kelia galvą“ Europos žiniasklaidoje, apie dezinformaciją ir klastotes rašo „Coda“.

Pavyzdžiui, Italijoje daugelis kanalų suteikia žodį prorusiškiems „ekspertams“ ar propagandistams: kvestionuoja žudynių Bučoje faktus, transliuoja rusišką melą apie tariamą Kramatorsko geležinkelio stoties apšaudymą ukrainietiška raketa ir t. t.

„Bučoje įvyko žudynės, bet nuoširdžiai negaliu pasakyti, kas už jų stovi“, – publikaciją cituoja vienas milijoninę auditoriją turinčios politinių pokalbių laidos „Zona Bianca“ svečių.

Italijos geriausiu laiku rodomos laidos reguliariai suteikia svečiams platformą ginčytis dėl invazijos į Ukrainą arba kartoti Kremliaus propagandą. Pavyzdžiui, kanalas „Rete4“ į vieną iš savo vakaro laidų pakvietė Kremliaus ideologą Aleksandrą Duginą, kuris pasinaudojo proga sklandžia italų kalba paaiškinti, kad Putino invazija iš tikrųjų yra „vertybių karas, dvasinis karas“.

 

Savo ruožtu prokremliškų pasakojimų skleidimas per Italijos televiziją netyčia nutildo ukrainiečių balsus.

„Tiek metų bandžiau susisiekti su Italijos visuomene, kalbėtis su Italijos žiniasklaida apie Ukrainą ir paaiškinti, kas vyksta. Tačiau tai yra ta pati dezinformacija, tos pačios klaidos, tie patys pasakojimai apie Ukrainą, kartojami nuolat, vėl ir vėl“, – leidinys cituoja nepriklausomos žurnalistės Olgos Tokaryuk žodžius, kuri anksčiau buvo dažna viešnia Italijos pokalbių laidose.

 

„Negaliu patikėti, kad turėjau tai aiškintis gyvai“, – sako kita žurnalistė Irina Matviišyn, priversta pradėti siurrealistines diskusijas apie tai, ar Rusijos įvykdyta Krymo aneksija buvo neteisėta.

Žurnalistė Hannah Roberts savo straipsnyje „Politico“ rašo, kad Romos parlamente susikūrė solidus dešiniųjų ir kairiųjų blokas, kuris nuosekliai prieštarauja ginklų tiekimui Ukrainai ir vyriausybės planams didinti karines išlaidas. Pažymima, kad kovo mėnesį prezidento Volodymyro Zelenskio kreipimesi į Italijos parlamentą nedalyvavo kas trečias parlamentaras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(14)
(-10)

Komentarai (1)