Rusija paskelbė naujus archyvinius dokumentus apie Hitlerio savižudybę  (3)

Rusijos FSB paviešino archyvinę medžiagą apie nacistinės Vokietijos įkūrėjo, NSDAP (Nacionalsocialistinės darbininkų partijos) pirmininko Adolfo Hitlerio savižudybę 1945 m. balandžio pabaigoje. Tai dokumentai iš asmeninio fiurerio piloto, policijos generolo leitenanto Hanso Bauro tyrimo bylos, saugomos FSB Novgorodo regioninėje valdyboje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tik balandžio 30 d. popietę jis mane išsikvietė kartu su mano adjutantu pulkininku Georgu Betzu. Hitleris pasitiko mane prieškambaryje ir nusivedė į savo kambarį. Jis padavė man ranką ir tarė: „Baurai, noriu su jumis atsisveikinti, noriu padėkoti už visus jūsų tarnybos metus“, – Hitlerio piloto atsiminimą cituoja „RIA Novosti“. – Jis buvo labai senas ir išsekęs. Jo rankos drebėjo ir man buvo aišku, kad jis galutinai apsisprendė nusižudyti“.

FSB duomenimis, Adolfas Hitleris atminimui norėjo padovanoti lakūnui savo mėgstamiausią paveikslą – karaliaus Frydricho Didžiojo portretą, nutapytą Rembranto, kuris kabojo jo kambaryje. H.Bauras bandė atkalbėti Adolfą Hitlerį nuo savižudybės, „nes tada viskas sugriūtų per kelias valandas“. „Mano kareiviai nebegali ir nebegalės ilgiau išsilaikyti. Daugiau nebegaliu to pakęsti, – atsakė fiureris.

A. Hitlerio teigimu, „rusai yra Potsdamo aikštėje“ ir gali jį suimti gyvą, neva panaudoję migdomąsias dujas. Jis taip pat įsakė sudeginti savo ir žmonos Evos Braun lavoną – nes bijojo, kad jie bus viešai pakarti, kaip anksčiau italų partizanai pakorė fašistinės Italijos vadovo Benito Musolinio kūną.

Remiantis FSB duomenimis, po pokalbio su A. Hitleriu H. Bauras ir G. Betzas nuėjo sunaikinti dokumentų ir pasiruošti palikti Reicho kanceliariją. Praėjus kelioms valandoms po pokalbio, pilotas grįžo į bunkerį pasiimti jam perduoto portreto. „Privačiuose kambariuose buvo gausiai rūkoma. Keli esesininkai susijaudinę bėgiojo pirmyn ir atgal. Paklausiau: „Ar viskas baigėsi?“ – „Taip.“ – „Kur kūnai?“ – „Jie buvo suvynioti į antklodes, apipilti benzinu ir jau dega imperatoriškosios kanceliarijos sode“, – įvykius aprašė pilotas H. Bauras.

 

„RIA Novosti“ praneša, kad tai yra pirmą kartą publikuota Bauro autobiografija, parašyta vokiečių kalba, su vertimu. Taip pat skelbiami jo parodymai, duoti 1945 m. gruodžio tardymo NKVD metu.

Parengta pagal kommersant.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(4)
(6)

Komentarai (3)