Į TKS skrenda erdvėlaivis „Endeavour“  (7)

JAV daugkartinis erdvėlaivis „Endeavour“ antradienį 6 val. 28 min. Grinvičo (8 val. 28 min. Lietuvos) laiku pakilo į kosmosą iš Kennedy kosmoso centro Floridoje ir gabena į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS) pirmąją Japonijos kosminę laboratoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dvi minutės po starto iš Kennedy kosmoso centro Floridoje nuo „Endeavour“ atsiskyrė dvi raketos nešėjos. Mažiau nei devynios minutės po starto „Endeavour“ saugiai pasiekė orbitą ir pradėjo vytis TKS, kurią turėtų pasiekti trečiadienį. Iš viso „Endeavour“ turėtų praleisti 16 parų, iš kurių 12 – susijungus su TKS stotimi.

Erdvėlaivio septynių žmonių įgula, įskaitant japonų astronautą Takao Doi, per 16 dienų truksiančią misiją turi instaliuoti pirmąją japonų laboratorijos „Kibo“ modulį. Erdvėlaiviui prisijungus prie TKS astronautai į stotį perneš laboratorijos „Kibo“ įrangą. Vėliau prie stoties išorinio manipuliatoriaus bus primontuoti dvi papildomos „rankos“ (Dextre sistema), pagamintos Kanadoje. Šios rankos yra 3,35 metrų ilgio ir lankstosi daugybėje vietų. Jų pagalba bus montuojamas atvežtinis modulis.

Kuomet „Endeavour“ atsiskirs nuo stoties, prie jos ims artėti ES automatinis kosminis laivas „Žiulis Vernas“.

JAV daugkartinio naudojimo erdvėlaivių dienos eina į pabaigą. Iš viso liko 11 numatytų misijų, po kurių dabartinių erdvėlaivių eksploatacija bus nutraukta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)