Pirmasis Japonijos nepilotuojamas erdvėlaivis išskrido į TKS (Video)  (4)

Japonija ketvirtadienį paleido savo pirmąjį krovininį erdvėlaivį, kuris turės susijungti su Tarptautine kosmoso stotimi (TKS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepilotuojamas erdvėlaivis HTV-1, sveriantis 16,5 tonos, išskrido į orbitą iš Tanegasimos kosmodromo, esančio Japonijos pietuose. Erdvėlaivio startas buvo transliuojamas Japonijos kosmoso agentūros tinklalapyje.

Erdvėlaivis gabena 4,5 tonos TKS darbui būtiną krovinį, kuriame yra maisto, drabužių, kompiuterių ir kitokių mokslinių įrenginių. Skrydį valdo ne tik Japonijos kosmoso centras Cukuboje, net ir Amerikos Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) Hjustone.

Praėjus 15 min. po starto buvo patvirtinta, kad erdvėlaivis sėkmingai atsiskyrė nuo savo paskutinės pakopos.

Beje, prieš susijungdamas su TKS erdvėlaivis turės kruopščiai patikrinti testais savo navigacijos sistemą. Pats prisijungimas vyks tik aštuntą skrydžio dieną.

Erdvėlaivį kurti Japonijos specialistai pradėjo praėjusio šimtmečio dešimtajame dešimtmetyje. Iš pradžių pirmąjį HTV buvo planuojama paleisti 2001 metais, bet vėliau startas buvo nukeltas į 2009 metus. Iki 2015 metų į TKS Japonija numato paleisti kelis savo krovininius erdvėlaivius.

Šiuo metu krovinius į orbitą gabena trys TKS statybos programos dalyvės - Rusija, JAV ir Europos kosmoso agentūra.

Netrukus nepilotuojami kroviniai erdvėlaiviai bus itin svarbūs Tarptautinei kosmoso stočiai aprūpinti, nes kitais metais NASA jau nebenaudos visų savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)