[Žinios trumpai] Kaip JAV gali sumažinti naftos kainas: yra blogi ir labai blogi variantai, laukia įdomūs sprendimai  (1)

JAV prezidento vizitas Saudo Arabijoje greičiausiai nepadės sumažinti naftos kainų, o potencialūs naftos eksportuotojai Iranas ir Venesuela yra griežti JAV priešininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijai įvestas naftos embargas sukrėtė pasaulio rinką ir verčia Vakarų šalis gerokai pabranginti kurą. Jungtinės Valstijos nerimauja dėl kylančių kainų ir jau ieško kuro krizės sprendimų. Tačiau gerų alternatyvų Bideno administracijai nėra, rašo „The New York Times“.

„Deja, yra tik blogi variantai. Ir bet kokios alternatyvos tikriausiai yra blogesnės nei prašyti Saudo Arabijos didinti gamybą“, – sakė JAV energetikos sekretorius Billas Richardsonas.

Saudo Arabija, turinti daugiausiai laisvų, paruoštų naudoti gamybos pajėgumų, pati negali greitai sumažinti kainų, teigia ekspertai.

Tuo pačiu metu Iranas ir Venesuela, kurios taip pat galėtų padidinti juodojo aukso gavybą, yra griežti JAV priešininkai. Bet koks susitarimas tarp šių šalių priverstų JAV daryti nuolaidas dėl branduolinio sodrinimo ir demokratinių reformų, todėl Bidenui tai būtų labai rizikinga. Juk dauguma respublikonų ir net kai kurie demokratai prieštarauja kompromisams su šių šalių lyderiais.

Kitas JAV pasirinkimas – padidinti vietinę naftos ir dujų gavybą, taip pat sušvelninti dujotiekio taisykles, siekiant padidinti kuro tiekimą iš Kanados. Tačiau nepaisant aplinkosaugininkų pasipriešinimo ir visų pastangų kovoti su klimato kaita, šie žingsniai pasiteisins tik ilgainiui.

 

„Užsienio politikos ekspertai teigia, kad nors energetinės krizės karo metu yra neišvengiamos, administracijoms, kurios dažniausiai nebūna pasirengusios kitai krizei, jos visada atrodo netikėtos“, – rašoma straipsnyje.

Pasak JAV prezidento Baracko Obamos patarėjo Jasono Bordoffo, šalis turi parengti ilgalaikį planą energetinei priklausomybei įveikti, kad šalis būtų geriau paruošta „neišvengiamai naftos krizei“.

Tuo tarpu pastaruoju metu pasigirdus pareiškimams apie naftos gavybos didinimą Saudo Arabijoje, naftos kaina vis dar mažėja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (1)