[Žinios trumpai] Radinys rusiškoje ginkluotėje nustebino net Pentagono ekspertus: sankcijos – nė motais?  (2)

Amerikiečių ekspertai nustatė, kad pažangios Rusijos ginkluotės ir ryšių sistemos buvo paremtos vakarietiškais lustais, kurių tiekimas buvo sumažintas daugiau nei 90 procentų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pentagono atstovai 2022 metų gegužę valdžios kvietimu lankėsi Ukrainoje, kur savaitę tyrinėjo užgrobtą Rusijos karinę techniką. Amerikiečių ekspertai išsiaiškino, kad beveik visa pažangi įranga, kuri naudojama Rusijos ginkluose, yra iš JAV ir Europos Sąjungoje esančių įmonių.

Apie tai rašo „New York Times“.

Tyrėjai, pakviesti SBU (Ukrainos saugumo tarnyba), atlikti nepriklausomą Rusijos įrengimų analizę nustatė, kad šaudmenyse ir įrangoje, įskaitant raketų nukreipimo sistemas ir lazerinius nuotolio ieškiklius, yra mikroschemų, spausdintinių plokščių, variklių, antenų ir kt. pagamintų JAV ir ES šalyse.

Damienas Spleetersas, „Conflict Armament Research“, tyrėjas, kurio specializacija yra ginklų ir amunicijos atpažinimas ir sekimas, padarė išvadą, kad pažangūs Rusijos ginklai ir ryšių sistemos buvo sukurtos naudojant Vakarų lustus. Jis pridūrė, kad Rusijos įmonės dešimtmečius turėjo prieigą prie nenutrūkstamo Vakarų technologijų tiekimo.

Tačiau Vakarų antirusiškos sankcijos apribojo Rusijos galimybes toliau gaminti aukštųjų technologijų ginklus, kurie pakeistų per karą Ukrainoje sunaikintus ginklus. Vasarį Vakarams paskelbus didžiulius puslaidininkių, kompiuterių, lazerių, telekomunikacijų įrangos ir kitų prekių eksporto apribojimus, Rusijos gynybos pramonei sunkiai sekėsi gauti mikroschemų, skirtų tiksliai valdomos amunicijos atsargoms papildyti.

Kelionės į Kyjivą metu D. Spleetersas ir jo kolega atsuko tris korpusus, kuriuose buvo modernios šifruotos „Azart“ radijo stotys, užtikrinančios Rusijos kariams saugius ryšio kanalus.

 

Jie nustatė, kad pirmosiose dviejose racijose buvo mikroschemų, kurių gamybos žymos buvo kruopščiai ištrintos, matyt, bandant nuslėpti jų kilmę. Tačiau trečiosios racijos viduje buvo identiškas lustas tam, kurį gamino JAV įsikūrusi įmonė.

Ekspertas teigė, kad neaišku, kas pakeitė ženklinimą ir kada lustai buvo pristatyti į Rusiją. Tačiau bandymas nuslėpti jų kilmę, anot jo, buvo tyčinis.

JAV prekybos sekretorė Gina Raimondo, atsakydama į klausimą apie rusiškų ginklų lustų trūkumą, pasakė „tikrai taip“.

„Nuo vasario 24 d. JAV eksportas į Rusiją tų kategorijų, kurių eksporto kontrolę vykdome, įskaitant ir  puslaidininkių, sumažėjo daugiau nei 90 procentų. Tai tiesiog katastrofa“, – sakė ji.

 

Ekonomistas Matthew Kleinas, stebintis eksporto kontrolės poveikį, sakė, kad Rusijos pramoninių prekių importas iš devynių pagrindinių šalių balandį sumažėjo 51 %, palyginti su vidurkiu nuo 2021 m. rugsėjo mėn. iki 2022 m. vasario mėn.

„Demokratijos gali atsverti bombardavimo padarinius, taikydamos tinkamas sankcijas, būtent todėl, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos yra priklausomos nuo importuojamos įrangos“, – sakė M. Kleinas.

Rusija buvo priversta karinėje technikoje naudoti kompiuterių lustus iš šaldytuvų ir indaplovių, nes dėl sankcijų amerikietiškų technologijų importas sumažėjo 70 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(36)
(6)
(30)

Komentarai (2)