Norvegija grąžins karinius sraigtasparnius NH90 ir reikalaus sugrąžinti 500 mln. dolerių – kas vyksta?  ()

Norvegija pareiškė, kad nutrauks savo NH90 karinių sraigtasparnių parko eksploatacija ir paprašys grąžinti pinigus iš konsorciumo, vadovaujamo Europos „Airbus“, kuris pavadino šį žingsnį „teisiškai nepagrįstu“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-11 Norvegija grąžins karinius sraigtasparnius NH90 ir reikalaus sugrąžinti 500 mln. dolerių – kas vyksta?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegija grąžins iš „NHIndustries“ konsorciumo užsakytus karinius sraigtasparnius NH90, nes jie buvo nepatikimi arba buvo pristatyti pavėluotai, penktadienį pranešė gynybos ministras ir kariuomenės vadovas.

Oslas teigė, kad taip pat sieks susigrąžinti 5 milijardus Norvegijos kronų (523 mln. USD) ir palūkanas bei kitas išlaidas iš „NHIndustries“, kuri priklauso „Airbus Helicopters“, Italijos „Leonardo“ ir Nyderlandų „Fokker Aerostructures“.

„Nesvarbu, kiek valandų dirbtų mūsų technikai ir kiek dalių užsakytume, dėl to NH90 niekada nebus pajėgus atitikti Norvegijos ginkluotųjų pajėgų reikalavimus“, – spaudos konferencijoje sakė gynybos ministras Bjoernas Arildas Gramas.

Sraigtasparniai daugiau laiko praleidžia angaruose nei ore, perkeltine prasme sakė Norvegijos gynybos ministras.

Sraigtasparnių konsorciumas teigė esąs „labai nusivylęs“ tokiu sprendimu.

„NHIndustries mano, kad šis nutraukimas yra teisiškai nepagrįstas“, – sakoma jos pranešime.

Ji teigė, kad jai nebuvo pasiūlyta galimybė aptarti naujausią pasiūlymą pagerinti NH90 prieinamumą Norvegijoje arba atsižvelgti į konkrečius Norvegijos reikalavimus.

 

Pirminė sutartis dėl 14 sraigtasparnių buvo pasirašyta 2001 m., tačiau Norvegija gavo tik aštuonis, pranešė ministerija.

„NHIndustries“ NH90 yra vidutinio dydžio, dviejų variklių, kelių funkcijų karinis sraigtasparnis. Jis buvo sukurtas reaguojant į NATO reikalavimus mūšio lauko sraigtasparniui, kuris taip pat galėtų būti naudojamas laivyno aplinkoje.

NH90 sukūrė ir gamina „NHIndustries“. Pirmasis prototipas pirmąjį skrydį atliko 1995 m. gruodžio mėn.; pirmą kartą pradėtas eksploatuoti 2007 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(7)
(43)

Komentarai ()