Garsus amerikiečių istorikas: Putino plano siaubą mums dar sunku įsivaizduoti, tai naujas kolonializmo lygis - bando smogti visam pasauliui  ()

Kad Rusija turi bado planą, o Vladimiras Putinas ruošiasi badu marinti didžiąją besivystančių šalių dalį, minėta jau ne kartą. Dabar šį planą su visomis jo pasekmėmis ir pavojais Europai savo tviterio paskyroje glaustai išanalizavo vienas geriausių Ukrainos istorijos žinovų, Jeilio universiteto profesorius Timothy Snyderis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai bus kitas jo karo Europoje etapas, – rašo istorikas. – Įprastais laikais Ukraina yra viena didžiausių maisto produktų eksportuotojų. Dabar dėl Rusijos jūrų blokados Ukraina negali eksportuoti grūdų. Jei Rusijos blokada tęsis, dešimtys milijonų tonų maisto produktų supus elevatoriuose, o dešimtys milijonų žmonių Afrikoje ir Azijoje badaus.

Putino bado plano siaubas toks didelis, kad mums sunku jį įsivaizduoti. Be to, esame linkę pamiršti, kokią svarbią vietą politikoje užima maistas. Padėti gali keletas istorinių pavyzdžių.

Idėja, kad kontroliuojant Ukrainos grūdus galima pakeisti pasaulį, nėra nauja. To norėjo ir Stalinas, ir Hitleris“, rašė T. Snyderis.

Abu diktatoriai siekė kontroliuoti maisto produktų tiekimą.

Rusijos atminties politika paruošė dirvą XXI a. bado planui

T. Snyderis primena, kad kai žmonės Ukrainoje ėmė masiškai mirti nuo bado, Stalinas kaltino pačius ukrainiečius. O tuos, kurie atkreipė dėmesį į badą, sovietinė propaganda vadino „naciais“.

„Panašių idėjų turėjo ir tikrieji naciai. Juos labai viliojo idėja kontroliuoti Ukrainos žemės ūkį. Iš tikrųjų tai buvo pagrindinis Hitlerio karo tikslas, – pastebi istorikas. – Hitleris norėjo nukreipti Ukrainos grūdus iš Sovietų Sąjungos į Vokietiją, tikėdamasis, kad milijonai Sovietų Sąjungos piliečių badaus.“

Pastarosiomis savaitėmis Vokietijos spaudai duotuose interviu amerikiečų istorikas pakartotinai primena vokiečių istorinės atminties „akląją vietą“ – Ukrainą.

 

„Antrasis pasaulinis karas vyko dėl Ukrainos ir didžiąja dalimi Ukrainoje, tarp diktatorių, kurie norėjo kontroliuoti maisto produktų tiekimą. Dabar propaganda rusams sako, „kad Stalino badas buvo nelaimingas atsitikimas, o ukrainiečiai – naciai, – paralelę tarp praeities ir dabartinių įvykių brėžia T. Snyderis. – Dėl to vagystės ir blokada atrodo priimtinos.“

Tai naujas kolonializmo lygis ir naujausias bado politikos puslapis

„Manau, kad Putino bado planas turi veikti trimis lygmenimis“, – analizuoja istorikas.

„Pirma, jis yra didesnio bandymo sunaikinti Ukrainos valstybę, nutraukiant jos eksportą, dalis. Putino bado planas taip pat skirtas pabėgėliams iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų, t. y. iš sričių, kurias paprastai maitina Ukraina. Tai sukeltų nestabilumą Europos Sąjungoje. Galiausiai, ir tai yra baisiausia, pasaulinis badas yra būtinas fonas Rusijos propagandos kampanijai prieš Ukrainą. Reali masinė mirtis reikalinga kaip propagandinės kovos fonas.

 

Prasidėjus maisto sukeltiems neramumams ir plintant badui, Rusijos propaganda kaltins Ukrainą ir ragins pripažinti Rusijos teritorinius laimėjimus Ukrainoje bei atšaukti visas sankcijas.

Rusija planuoja marinti badu azijiečius ir afrikiečius, kad laimėtų savo karą Europoje. Tai naujas kolonializmo lygis ir naujausias bado politikos puslapis“, – apibendrina T. Snyderis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()